Volledig scherm
De fundering van het middeleeuwse klooster met op de voorgrond Els Coppens. © Peter Nicolai

's-Gravenhofplein in Hulst geeft resten van middeleeuws klooster prijs

HULST - Onder het 's-Gravenhofplein in Hulst zijn resten gevonden van een klooster uit de late middeleeuwen. Het betreft de fundering en wat artefacten van aardewerk.

Op het 's-Gravenhofplein wordt momenteel gewerkt aan de bouw van appartementencomplex De Brouwerij. Hierbij zijn, ter hoogte van de Kloostergang, de eeuwenoude funderingsresten blootgelegd. Het gaat om muren en een aantal bogen. ,,In de middeleeuwen werden vaak bogen in funderingen gebruikt, omdat die qua constructie heel stevig zijn en zo hoefde men ook minder bakstenen te gebruiken", zegt Els Coppens van archeologisch onderzoeksbureau Artefact. ,,Het waren toen ook al slimmeriken hoor!”

Een aantal medewerkers van Artefact was vrijdag met troffeltjes aan het werk om de fundering van zandresten te ontdoen, zodat de vondst goed in kaart gebracht kan worden. Ook zijn er resten van aardewerken gebruiksvoorwerpen gevonden, zoals kopjes. De speurneuzen moeten haast maken, want de oude funderingsresten verdwijnen snel weer onder de grond als de funderingswerken voor het appartementencomplex vorderen.

Verrassing

Volledig scherm
Door bogen toe te passen, konden de middeleeuwse bouwers besparen op stenen. © Peter Nicolai

Een echte verrassing is de vondst niet. Het is bekend dat op het 's-Gravenhofplein een klooster van de Minderbroeders (oftewel de Franciscanen) heeft gestaan, evenals brouwerij De Halve Maen (waar het appartementencomplex naar vernoemd is) en de kloosterkerk. Op de plaats waar nu de funderingsresten zijn gevonden, was echter al heel lange tijd niet gegraven. 
Een eindje verderop, aan de Minderbroedersstraat, is nog een overgebleven deel van de kloostermuur te zien. Volgende week wordt gegraven naar resten van de kloosterkerk.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Belgische pedofiel vergrijpt zich aan stiefdochter in zwembad Terneuzen: ‘In België mag ik niet bij zwembaden komen’

    Belgische pedofiel vergrijpt zich aan stiefdoch­ter in zwembad Terneuzen: ‘In België mag ik niet bij zwembaden komen’

    BRUGGE - Een veroordeelde pedofiel heeft in de Brugse rechtbank opnieuw 3 jaar cel gekregen voor de herhaaldelijke aanranding van zijn 12-jarige stiefdochter in een zwembad in Terneuzen. Danny B. (48) kreeg in 2013 al eens 4,5 jaar cel voor gelijksoortige feiten, maar ging opnieuw over de schreef tijdens z’n penitentiair verlof. ,,We gingen in Nederland zwemmen, omdat ik in België niet in de buurt van zwembaden of scholen mocht komen”, zei hij tijdens z’n verhoor.