De fundering van het middeleeuwse klooster met op de voorgrond Els Coppens.
Volledig scherm
De fundering van het middeleeuwse klooster met op de voorgrond Els Coppens. © Peter Nicolai

's-Gravenhofplein in Hulst geeft resten van middeleeuws klooster prijs

HULST - Onder het 's-Gravenhofplein in Hulst zijn resten gevonden van een klooster uit de late middeleeuwen. Het betreft de fundering en wat artefacten van aardewerk.

Op het 's-Gravenhofplein wordt momenteel gewerkt aan de bouw van appartementencomplex De Brouwerij. Hierbij zijn, ter hoogte van de Kloostergang, de eeuwenoude funderingsresten blootgelegd. Het gaat om muren en een aantal bogen. ,,In de middeleeuwen werden vaak bogen in funderingen gebruikt, omdat die qua constructie heel stevig zijn en zo hoefde men ook minder bakstenen te gebruiken", zegt Els Coppens van archeologisch onderzoeksbureau Artefact. ,,Het waren toen ook al slimmeriken hoor!”

Een aantal medewerkers van Artefact was vrijdag met troffeltjes aan het werk om de fundering van zandresten te ontdoen, zodat de vondst goed in kaart gebracht kan worden. Ook zijn er resten van aardewerken gebruiksvoorwerpen gevonden, zoals kopjes. De speurneuzen moeten haast maken, want de oude funderingsresten verdwijnen snel weer onder de grond als de funderingswerken voor het appartementencomplex vorderen.

Verrassing

Door bogen toe te passen, konden de middeleeuwse bouwers besparen op stenen.
Volledig scherm
Door bogen toe te passen, konden de middeleeuwse bouwers besparen op stenen. © Peter Nicolai

Een echte verrassing is de vondst niet. Het is bekend dat op het 's-Gravenhofplein een klooster van de Minderbroeders (oftewel de Franciscanen) heeft gestaan, evenals brouwerij De Halve Maen (waar het appartementencomplex naar vernoemd is) en de kloosterkerk. Op de plaats waar nu de funderingsresten zijn gevonden, was echter al heel lange tijd niet gegraven. 
Een eindje verderop, aan de Minderbroedersstraat, is nog een overgebleven deel van de kloostermuur te zien. Volgende week wordt gegraven naar resten van de kloosterkerk.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement