Rotonde Schoondijke was 59 jaar geleden even wennen
SCHOONDIJKE - Wat 59 jaar geleden een revolutionair verkeerspunt was waar auto’s aan de lopende band overheen zoefden, wordt een gezellig dorpsplein waar de auto te gast is. De rotonde en een stukje geschiedenis van Schoondijke verdwijnen deze week.
‘Schoondijke kan terecht trots zijn op een verkeerspunt dat men in menige grote stad tevergeefs zal zoeken’, was op 1 december 1958 te lezen in de krant. Dat verkeerspunt was de rotonde, een toen nog niet zo bekend begrip in Zeeuws-Vlaanderen.
Die nieuwerwetse cirkel op de weg waarop ‘alle verkeer ronddraait en genoodzaakt wordt om van snelheid te verminderen’ was wél hard nodig. Zo raasde onder meer verkeer van en naar ‘de boot’ in Breskens door hartje Schoondijke. De rotonde moest de verkeersstroom rustiger en minder gevaarlijk maken; ‘Het gieren van de autobanden en knarsen van de remmen hoort men niet meer’, werd tevreden geconstateerd.
Sinds de komst van de Westerscheldetunnel en recenter de aanleg van de N61, is Schoondijke verlost van doorgaand verkeer. Het centrum wordt daarom heringericht, het asfalt verdwijnt en voor de rotonde komt een plein met veel groen terug. Dat gaat het 'dorp met de rotonde' een compleet andere aanblik geven en markeert het einde van een tijdperk. Rotondes zijn nu eerder regel dan uitzondering, maar de komst van zo'n verkeersplein was destijds voor veel mensen even wennen.
Na de aanleg in 1958 zorgde de rijkspolitie daarom voor pijlen die aangaven dat automobilisten rechts over de rotonde dienden te rijden. Niet iedereen trok zich daar iets van aan. Politieberichten uit die tijd maken ook melding van auto’s die uit de bocht vlogen, geen voorrang gaven of er gewoon dwars doorheen reden.
De stenen omranding maakte in 1963 plaats voor een steviger afscheiding. Ook met verlichting was het even zoeken, na de aanleg duurde het nog enkele jaren tot de rotonde voldoende verlicht werd.
In juni 1971 werd de rotonde voor heel andere doeleinden gebruikt: verkeer kon Schoondijke niet meer in of uit vanwege een ‘ordelijke betoging’, waarbij de rotonde werd geblokkeerd door 'verontruste boeren' met hun trekkers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Schone Polder wil dat streep gaat door vergunning 85 woningen Veerplein
Veertig appartementen en vijfenveertig huizen komen niet in Perkpolder, als het aan Stichting Schone Polder ligt. De stichting heeft de Raad van State gevraagd om een streep te zetten door de vergunning voor de bouw. -
Lucht geklaard tussen gemeente Sluis, rechtbank en koppel dat vergunningen wil inzien
De kou is uit de lucht tussen de gemeente Sluis, de rechtbank en een echtpaar dat inzage in evenementenvergunningen wil. Dat deelde burgemeester Marga Vermue dinsdagavond mee in een commissievergadering van de gemeenteraad. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Net als Breskens nu, was Axel ongerust over vestiging Zeeuwse Gronden: ‘Dat beeld is heel snel gekanteld’
De onrust in Breskens rond een nieuw complex van Zeeuwse Gronden, klinkt directeur Jan van Blarikom bekend in de oren. Toen de zorginstelling voor psychiatrische zorg in 2008 neerstreek in Axel, was het niet anders. ,,Wij zijn een toevoeging voor iedere buurt.”
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUM
Drie jaar na aankondiging verkoop Marina Beach is de deal nog altijd niet rond
In januari 2020 kopte de PZC dat vakantiepark Marina Beach in Hoek voor 61 miljoen euro was verkocht aan Braakmaneiland Projectontwikkeling. Drie jaar later is de deal nog steeds niet rond. -
PREMIUM
De Bredabus staat weer op de tocht en dat steekt in Hulst: ‘Belangrijke verbinding moet in stand blijven’
Hulst vreest opnieuw voor het voortbestaan van buslijn 19 tussen Hulst en Breda. In het nieuwe plan voor het Zeeuwse busvervoer komt de Bredabus niet voor. Ook de lijn die pendelt tussen Hulst en Terneuzen, vooral gebruikt door scholieren, ligt op het hakblok.