Volledig scherm
© Thinkstock

Rommelmarkt legt rode loper uit voor bezoekers met moddervoeten

AXEL - Al zag het er eind vorig jaar nog naar uit dat het over en uit was, 29 oktober is er toch weer een Rommel- en Brocantemarkt in 't Sportuus in Axel. Wie er nog zijn spullen wil verkopen, moet snel zijn. Van de 82 verkoopplaatsen zijn er nog maar zes over.

Catharina Schieman wijst in het boek met stalen van vloerbedekking. "Deze rode wordt het voor de lopers", ze wijst een iets minder fel rode lapje aan, "en deze voor de rest. Die was wat goedkoper", lacht ze verontschuldigend.

Samen met haar man Jaap, organiseert ze al jaren de rommelmarkten in Axelse sporthal. Tot vorig jaar, zo leek het. Na een bijzonder natte periode sleepten de bezoekers van de beurs modder mee de zaal in. Tijd om na de beurs de zaal te dweilen, was er niet meer. De zaalvoetballers konden immers niet op een natte vloer spelen. Het achtergebleven zand beschadigde de vloer.

Keus

De uitbater stelde organisator Jaap Schieman voor de keus: of de hele zaal in het vervolg voorzien van vloerbedekking of geen rommelmarkten meer in 't Sportuus.

Het zou een investering van 3500 euro betekenen voor een beurs waar 82 standhouders 19 euro voor een kraam of 13 euro voor een vloerplaats betalen. Niet te op te brengen, zo concludeerde Jaap Schieman vorig jaar. Na nieuwe gesprekken met 't Sportuus werd overeengekomen dat de rommelmarkt met iets minder vloerbedekking ook door kon gaan. En met de goedkopere rode vloerbedekking kon het allemaal nét.

"Je moet niet denken dat je met het organiseren van deze rommelmarkten je slag kunt slaan", zegt Catharina. "Het is een hobby van ons. We moeten echt oppassen dat we uitkomen. Een bijverdienste is het niet."

Entree

Waar de bezoekers voorheen nog voor niks naar binnen konden, wordt nu twee euro entree gevraagd. "Dat is puur om de vloerbedekking te financieren. Om dat nou privé te moeten doen, dat is ook zoiets. Maar de mensen krijgen dan wel een consumptiebon", zegt ze erbij.

De Axelse beurs blijft volk trekken. Van concurrerende garagesales en braderieën heeft het echtpaar Schieman geen last. "Het ligt aan de tijd hè? Mensen kopen tegenwoordig niet per se meer nieuwe dingetjes."

Op tafel ligt de plattegrond van de komende beurs. Bijna alle plekken zijn ingevuld. Vaak bekende namen voor het echtpaar. De markt betekent ook een weerzien voor veel verkopers. "De leukste dingen worden 's morgen verkocht. Dat zie je ook bij de verkopers onderling. Die slaan dan ook hun slag." Ze grijnst: "en dan zie je dat ze het een uur later in de eigen kraam te koop zetten."

De Rommel- en Brocantemarkt Axel in 't Sportuus duurt van 9.00 tot 15.00 uur. Entree 2 euro, inclusief een consumptie.