Rogier de Jong is zaterdag tot de eerste Stadsdichter van Aardenburg gekozen.
Volledig scherm
Rogier de Jong is zaterdag tot de eerste Stadsdichter van Aardenburg gekozen. © Stadsraad Aardenburg

Rogier de Jong overtuigende eerste Stadsdichter van Aardenburg

AARDENBURG - Rogier de Jong is unaniem tot stadsdichter van Aardenburg gekozen. De Aardenburgse schrijver stak met kop en schouders boven de concurrentie uit en was voor zowel de publieks- als de vakjury de beste.

De bekendmaking gebeurde wat anders dan aanvankelijk de bedoeling was. Vanuit het dorpshuis trok het gezelschap naar het huis van De Jong waar hem in zijn tuin de uitslag bekend werd gemaakt.

De Jong reageerde verheugd op zijn nieuwe titel: ,,Geweldig natuurlijk. De oudste stad van Zeeland, met haar cultuur-historisch en literair verleden, verdient een stadsdichter. Iemand die in de voetsporen treedt van Petronella Moens en laatstelijk nog Peer van Meer. Van een stadsdichter kikkert heel Aardenburg op.”

De in Groningen geboren dichter werkte lange tijd als orthopedagoog en stapte in de jaren tachtig over naar het schrijven van reclameteksten. De Jong verhuisde naar Zeeuws-Vlaanderen, vestigde zich in Aardenburg en bracht vorig jaar zijn eerste dichtbundel Memento uit. Hij droeg het op aan zijn inmiddels overleden vrouw.

Humor

De zoektocht naar een eigen stadsdichter was een initiatief van Dick de Pooter en werd georganiseerd door de Aardenburgse Stadsraad. Tien gedichten werden er ingestuurd. Het werk van De Jong ‘Aardenburg, dit is geen stad voor bange mensen', liet met 27 van de 70 stemmen de concurrenten ver achter zich. De jury prees de verbinding tussen heden en verleden, de humor en de beeldende stijl.

De Jong is de eerste Stadsdichter van Aardenburg en blijft dat de komende twee jaar. Daarna gaat de wisseltrofee, een gouden baksteen en een ganzenveer naar de opvolger.