Volledig scherm
© Nicolai Peter

Robot haalt pilletjes bij nieuwe apotheek Oostburg

OOSTBURG - Apotheek Oostburg heeft naast een nieuwe locatie in het Gezondheidscentrum ook een robot die medicijnen haalt.

Er wordt nog flink getimmerd en gewerkt op de begane grond van het Gezondheidscentrum in Oostburg. Maar wie via de zij-ingang de bordjes naar de apotheek volgt, komt terecht in een gloednieuwe en modern ingerichte ruimte met een Zeeuws-Vlaams duinlandschap op de muur. 

Sinds afgelopen maandag zit Apotheek Oostburg in het nieuwe Gezondheidscentrum, als eerste van de verschillende zorgaanbieders uit de regio die er samen gaan werken.

Alles nieuw

Trots zijn apothekers Esther Derycke en Evelyn de Caluwé op het hele Gezondheidscentrum in wording en hun nieuwe werkplek. "Alles is nieuw. Het is eigenlijk een nieuwe job met dezelfde collega's", lacht Evelyn. Dat komt met name door de medicijnrobot. Wie aan de balie staat, ziet door een glazen raam allerlei doosjes medicijnen staan, in de wand daarachter. 

Volledig scherm
Evelyn de Caluwé (links) en Esther Derycke. © Nicolai Peter

Als één van de medewerkers een recept invoert in de computer, valt er even later iets in een vakje bij de balie. Alsof iemand achter de wand staat en het doosje erdoor duwt. Achter die wand is de medicijnrobot, door de apothekers al liefkozend 'Rob' gedoopt, aan het werk. In een afgesloten ruimte waar elfduizend doosjes met medicijnen staan. 

Evelyn: "En dat worden er uiteindelijk negentienduizend."  De robot, een soort elektronische arm, neemt nieuwe medicijnen in via een lopende band en geeft ze zelf een plek op een plank. Hij onthoudt waar alles staat en kijkt zelfs naar de houdbaarheidsdatum: de oudste doosjes pakt hij er het eerst weer uit. 

Tijd

Alleen flessen, infuuszakjes en grotere dozen medicatie worden nog in de lades van voorheen opgeborgen. De robot, waarvan er zo'n honderd in Nederland zijn en in onze provincie één in Middelburg, zorgt dat de medewerkers meer tijd hebben. Esther: "De tijd die we normaal nodig hadden om een medicijn te halen, kunnen we nu aan de patiënt besteden." En dat werkt, constateren ze al na een paar dagen. Evelyn: "Het geeft meer rust." 

Ook nieuw is de privacybalie, een balie met glazen wanden en een glazen deur die dicht kan, voor wie iets persoonlijks wil bespreken of vragen. Als het niet druk is, worden mensen automatisch eerst naar die balie doorverwezen. 

In het Gezondheidscentrum in Oostburg komen verschillende zorgaanbieders zoals de apotheek, huisartsen, fysiotherapeut, podotherapeut en psycholoog samen onder één dak, op de begane grond van het ziekenhuis. Er wordt sinds eind vorig jaar verbouwd in fasen, tegen 4 mei wordt de entree opgeleverd, waar ook de nieuwe receptie komt. In het najaar moet het hele centrum gereed zijn. Op zaterdag 20 mei is er een open dag.