Volledig scherm
Onder de noemer 'wij doen de rest' voerden vier Zeeuwse gemeenten een informatiecampagne. Reimerswaal organiseerde zelfs vier informatieavonden. © Joeri Wisse

Restcontainer kan in vier gemeenten alvast gevuld met plastic, maar mag pas na jaarwisseling aan de straat

PollKRUININGEN - Woon je in Reimerswaal, Borsele, Noord-Beveland of Terneuzen? Dan mag je plastic afval alvast bij het restafval gooien. Let er dan wel op dat je de rolcontainer pas na de jaarwisseling aan de straat zet. ,,Anders gaat het alsnog allemaal naar de vuilverbranding”, waarschuwt Paul Marinissen van de Zeeuwse Reinigingsdienst. 

Poll

Ik snap niets meer van de afvalscheiding

  • Eens (84%)
  • Oneens (16%)
923 stemmen

De vier Zeeuwse gemeenten stappen per 1 januari 2020 over op een nieuw inzamelsysteem voor afval. Het restafval wordt vanaf het nieuwe jaar gescheiden in een fabriek in Rotterdam. Machines sorteren het afval en filteren herbruikbare materialen eruit. Inwoners hoeven PMD (plastic, metaalverpakkingen en drankpakken) dus niet langer in doorzichtige plastic zakken te verzamelen.  

Laatste ronde

Sterker, in Reimerswaal en Noord-Beveland is de laatste ophaalronde voor deze zakken al achter de rug. ,,In sommige dorpen in Borsele wordt het plastic afval nog wel één keer apart ingezameld”, weet Marinissen. In Terneuzen moesten inwoners altijd zelf het plastic wegbrengen. ,,Die inzamelcontainers worden per 1 januari weggehaald.”

De vier gemeenten die overstappen op ‘nascheiding’ hebben de afgelopen weken onder de noemer wijdoenderest.nu een informatiecampagne gevoerd. Daarin drukten ze burgers op het hart dat groente-, fruit- en tuinafval en etensresten, papier en karton, glas en textiel nog wél apart worden ingezameld. Om mensen daar extra bewust van te maken,  deelden de gemeenten stickers uit om de restcontainer om te dopen tot ‘PMD+ bak’. 

In Reimerswaal heeft het nieuwe systeem tot weinig vragen geleid. Op vier informatie-avonden kwamen in totaal acht bezoekers af. ,,Blijkbaar is alles duidelijk”,  concludeert de gemeente.