Het orgel van de Cuyperskerk in Sas van Gent
Volledig scherm
Het orgel van de Cuyperskerk in Sas van Gent © Camile Schelstraete

Restauratie Cuyperskerk Sas blijft onzeker

SAS VAN GENT - Het is nog altijd onzeker of de monumentale Cuyperskerk in Sas van Gent gerestaureerd kan worden. Alles staat of valt met de toekenning van een Europese subsidie.

De stichting die de Cuyperskerk wil opknappen en er ook al nieuwe functies voor heeft, heeft al veel geld toegezegd gekregen: 7,5 ton restauratiesubsidie, 2 ton van de gemeente Terneuzen, 20.000 euro van de Rabobank en 47.500 euro van de Elisbathparochie. De stichting wil zelf ook een lening aangaan van ruim 4 ton.

Maar, laat stichtingsvoorzitter Theo Mattheeuws weten, het wachten is op de Europese subsidie. Twee keer is een beslissing daarover inmiddels uitgesteld. Half november wordt nu duidelijkheid verwacht. ,,We hopen er het beste van'', geeft Mattheeuws aan. ,,Komt de Europese subsidie van 1,5 ton er toch niet, dan vervalt ook de gemeentelijke subsidie en stort alles in elkaar.''

Informatiebijeenkomst

Hoewel het nog spannend blijft tot half november, heeft de stichting al wel besloten volgende week woensdagavond vanaf 19.00 uur een informatiebijeenkomst in de Cuyperskerk te houden over het project. Sprekers zullen het restauratieplan toelichten en wat zij van plan zijn in de Cuyperskerk te doen. ,,Die informatiebijeenkomst stond al in de planning'', verklaart Mattheeuws.

De rooms-katholieke Cuyperskerk, gebouwd in 1892, staat sinds eind 2012 leeg. De Elisabethparochie sloot dat jaar zes kerken in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone vanwege het dalende kerkbezoek en om de financiën op de orde te krijgen. Drie kerken bleven open, in Terneuzen, Philippine en Zuiddorpe.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. De Belgen mogen wel naar ons, maar wij niet naar België. Is dat geen discriminatie?
    PREMIUM
    COLUMN MAIKEL HARTE

    De Belgen mogen wel naar ons, maar wij niet naar België. Is dat geen discrimina­tie?

    Je kan je toch geen leukere buren voorstellen dan de Belgen: saai wordt het nooit. Mochten de Belgen afgelopen weekend ineens komen winkelen: niemand die er vooraf in Nederland vanaf wist. De horeca en winkels in de grensgemeenten waren er blij mee, maar een gedegen beleid en communicatie kan je het niet noemen. Het meest bizarre is natuurlijk dat de Belgen wel weer naar ons mogen komen, maar wij niet naar België. Het is nog niet eens toegestaan om ‘over Antwerpen’ naar de rest van Nederland te reizen. Een gezin uit Hulst werd door een zogenoemde vliegende grenspatrouille gewoon teruggestuurd.