De grootoorvleermuis.
Volledig scherm
De grootoorvleermuis. © DG 2008 GO 008 NATUUR

Reddingsplan voor Zeeuws-Vlaamse grootoorvleermuis en steenuil

MIDDELBURG - De grijze grootoorvleermuis kan opgelucht ademhalen. Het dagelijks provinciebestuur tast diep de in de buidel om hem te beschermen. Er is ook geld uitgetrokken voor de kamsalamander, koninginnenpage, huismus, egel, steenuil, vlinder en libelle. In totaal ruim 187.000 euro.

De provincie wil Zeeuwse diersoorten beschermen. Sommige zitten in de knel, andere worden gestimuleerd om zich uit te breiden. Dat gebeurt door verschillende projecten van Natuurmonumenten, de Stichting Landschapsbeheer Zeeland en de Werkgroep Vlinders en Libellen in Zeeland.

De pineut

Zonder het geld zijn de grijze grootoorvleermuis en de steenuil echt de pineut, vooral in Zeeuws-Vlaanderen. De vleermuizen worden met camera's gevolgd en hun verblijfplekken worden verbeterd. Voor steenuilen in het westen van Zeeuws-Vlaanderen komen er nestkasten. 

Volkstuinverenigingen zijn ook belangrijk voor het behoud van diersoorten. Daarom is er geld voor onder meer workshops waarin wordt uitgelegd hoe moestuinen kunnen bijdragen aan de bescherming van de  koninginnenpage, de huismus en de egel.