De Lente in Breskens.
Volledig scherm
De Lente in Breskens. © Google Maps

Rechter halveert duur huissluiting Breskens

MIDDELBURG - Een Breskense woning een half jaar dicht vanwege de opiumwet ging de bestuursrechter te ver. Hij halveerde vrijdag de sanctie.

In het huis van de man aan De Lente in Breskens werd op 6 september vorig jaar door de politie, naast bijna twee kilo softdrugs, een weegschaal met resten wit poeder en materiaal voor kweek, ook een aantal luchtdrukwapens gevonden. Reden voor burgemeester Marga Vermue van Sluis om het huis een half jaar te sluiten. De grote hoeveelheid hennep in combinatie met de luchtdrukwapens was voor haar reden af te wijken van de gebruikelijke drie maanden.

Kinderen

Een eerdere gang naar de bestuursrechter kon niet voorkomen dat het huis begin februari toch werd afgesloten. In een nieuw beroep kreeg de bewoner deels gelijk. Vermue had volgens de rechter wel degelijk voldoende rekening gehouden met het feit dat er ook kinderen in het huis woonden en was ook gerechtigd de woning te sluiten vanwege de vondst van de flinke hoeveelheid softdrugs.

Verzachtende omstandigheden

Wél was de rechter het met de Bressiaander en zijn advocaat eens dat de burgemeester onvoldoende naar verzachtende omstandigheden had gekeken, in haar besluit het huis voor een twee keer zo lange periode te sluiten. Volgens de rechter is niet aangetoond dat er vanuit de woning drugs is verhandeld, is er geen sprake van overlast voor de buurt geweest en betrof het geen wijk die geldt als kwetsbaar voor drugscriminaliteit.

Een half jaar zou onevenredig lang zijn, zo stelde de Middelburgse bestuursrechter vrijdag. Voor de Bressiaander betekent het vonnis dat hij niet pas begin augustus maar al na 3 mei zijn woning weer mag betrekken.