Volledig scherm
Pieten in de Sinterklaascentrale in Soest waar vorig jaar zowel Zwarte Pieten als roetveegpieten werden geschminkt. © ANP

PVV Terneuzen wil spoeddebat over inzet roetveegpieten

TERNEUZEN - Patrick van der Hoeff, fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid (PVV) in Terneuzen, wil deze week een spoeddebat in de Terneuzense gemeenteraad over de inzet van roetveegpieten bij de intocht van Sinterklaas zaterdag in Terneuzen.

Alle andere partijen in de Terneuzense raad heeft hij in een brief gevraagd zijn oproep te steunen. Ondernemersvereniging Bizzy is verantwoordelijk voor de organisatie van de intocht van Sinterklaas in de stad Terneuzen en die heeft ervoor gekozen voor het eerst dit jaar een aantal roetveegpieten in te zetten, naast voornamelijk zwarte pieten.

Het is volgens PVV-fractievoorzitter Van der Hoeff niet aan een particuliere organisatie als Bizzy om zoiets te beslissen, maar aan ‘ons als gemeenteraad van Terneuzen, als hoogste orgaan van de gemeente’. Hij wil dat de gemeenteraad in spoedzitting bijeenkomt, omdat het tot de intocht aanstaande zaterdag nog maar kort dag is. Van der Hoeff wijst ook op de stemming op de website van de PZC die afgelopen weekend is opgezet, waaruit blijkt dat 84 procent van de 1438 deelnemers het niet eens is met de stelling ‘Terneuzen en Middelburg geven het goede voorbeeld met roetveegpieten’. Ook in Middelburg doen voor het eerst dit jaar roetveegpieten mee aan de intocht.

Expats

Tussen ondernemersvereniging Bizzy en burgemeester Jan Lonink is overleg geweest over de intocht van Sinterklaas. Zij zijn samen tot de conclusie gekomen dit jaar ‘met een aantal roetveegpieten een voorzetje te nemen op de toekomst en zo rekening te houden met gevoelens in de samenleving'. Vanuit scholen waarop vrij veel kinderen van expats zitten, was dit ook verzocht.

Op basis van de Gemeentewet is het mogelijk een spoeddebat in een extra raadsvergadering aan te vragen, als één vijfde van de raadsleden (in het geval van Terneuzen zeven raadsleden) dit steunen. Het presidium, waarin alle fractievoorzitters zitting hebben, komt vanavond bijeen om het verzoek van de PVV te bespreken.

Oproep tot demonstratie

Ondertussen circuleert op internet, op Facebook, een oproep om morgen te demonstreren voor behoud van zwarte piet in Terneuzen. De demonstratie is aangekondigd om 13.00 uur op het Stadhuisplein van Terneuzen. De oproep is gedaan door een organisatie die zich Stop Antifa Terreur Zeeland noemt; Antifa staat voor Anti-Fascistische Actie. Bij de gemeente Terneuzen was vanmiddag laat nog geen vergunning aangevraagd om te mogen demonstreren. De beheerder van de pagina Stop Antifa Terreur Zeeland liet aan het begin van de avond weten dat een aanvraag is ingediend. Hij meldt verder dat Stop Antifa Terreur een landelijke organisatie is met verschillende afdelingen en zo'n zestig leden.