Volledig scherm
Burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist. © Camile Schelstraete

Provincie West-Vlaanderen boos op Knokke: fake news en onbehoorlijk bestuur

KNOKKE-HEIST - Het doel werd bereikt, maar met zijn verzet tegen een eiland voor Knokke-Heist heeft burgemeester Leopold Lippens wel de boosheid van de provincie West-Vlaanderen op de hals gehaald. Die verwijt hem onbehoorlijk bestuur. Lippens doet of z'n neus bloedt. 

Heel Knokke-Heist schrok zich rot toen de provincie West-Vlaanderen afgelopen zomer met een plan kwam voor de aanleg van een ‘proefeiland’ bij de badplaats. Dat zou moeten dienen als vorm van kustversterking. Het eiland zou zich uitstrekken tot vlakbij Het Zwin, dus tot de grens met Nederland. Als de proef succesvol zou zijn, zouden er meer eilanden aangelegd kunnen worden voor de Vlaamse kust.

Doodsteek

Het gemeentebestuur schrok zich rot en trok meteen alle registers open - burgemeester Leopold Lippens voorop. Die sprak van de doodsteek voor het toerisme en de watersport. De geul tussen het strand en het eiland zou verworden tot een ‘open riool'. Inwoners werd gevraagd een scherp geformuleerde petitie te tekenen, en burgemeester en schepenen lieten posters ophangen met daarop lekkende vaten en schepen die vlakbij het strand voeren. 

Het plan sneuvelde een aantal maanden later, toen de Vlaamse regering liet weten nog lang niet klaar te zijn voor de ideeën van de provincie. In hoeverre het verzet van Knokke-Heist daarin een rol speelden, is niet duidelijk. 

De Knokse fractie van N-VA, dat in de oppositie zit, diende vervolgens een klacht had in tegen het eigen gemeentebestuur. De partij sprak van ‘fake news’ en ‘aantoonbare onwaarheden’ in de voorlichting, en vond dat die nooit met overheidsgeld gefinancierd had mogen worden. ,,Van een burgemeester en schepenen mag je een voorbeeldfunctie verwachten.”

Verkiezingsstunt

Gouverneur Decaluwé geeft de N-VA nu gelijk. ,,De gebruikte campagnebeelden stroken geenszins met correctie informatie. Ik zal het college verzoeken om zich in de toekomst strikt te houden aan de regelgeving inzake overheidsopdrachten en de beginselen van behoorlijk bestuur”, schrijft hij. Critici verwijten Lippens ook dat hij de zaak aangreep als een verkiezingsstunt - een paar maanden later waren er immers gemeentelijke verkiezingen.  Decaluwé laat doorschemeren dat ook hij dat de burgemeester verwijt. Dat laatste ontkent Lippens in alle toonaarden. ,,Ik vreesde slechts het einde van Knokke-Heist als badstad.”
Overigens ziet de provincie geen aanleiding en handvatten om maatregelen te nemen tegen het gemeentebestuur. Fractievoorzitter Cathy Couduyser noemt dat ‘een spijtige zaak voor de inwoners'. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement