Volledig scherm
Foto vanaf de getijdenduiker, die verstopt zit in de Westerscheldedijk. Via een kanaal wordt de Westerschelde verbonden met Waterdunen (achter de brug in de verte). © Boaz Timmermans

Provincie: 'Getijdenduiker Waterdunen is veilig en voldoet aan eisen’

BRESKENS - De getijdenduiker in Waterdunen voldoet aan alle wettelijke eisen voor veiligheid en er zit zelfs garantie op. Dat zegt de provincie, die de zorgen van de Partij voor Zeeland daarmee wil wegnemen.

De fractie maakte zich zorgen over de werking van de getijdenduiker en de veiligheid van omwonenden. Door de duiker, die onlangs officieel werd geopend, stroomt zout water het natuurgebied bij Breskens in en uit. Onder leiding van Waterschap Scheldestromen en de provincie wordt tot en met december getest wat er gebeurt als de schuiven van de getijdenduiker worden opengezet. De Partij voor Zeeland had daar een trits vragen over en vond het vreemd dat het systeem eerst getest moet worden.

Een proefperiode is gebruikelijk bij een dergelijk uniek bouwwerk, laat de provincie weten. Ook is er een plan B, voor als de schuiven van de duiker niet volledig dicht kunnen in geval van nood. De opdrachtnemer is de komende tien jaar aansprakelijk voor grote gebreken waarbij de werking van de getijdenduiker in het geding zou komen.