Volledig scherm
© Thinkstock

Protest omwonenden succesvol: geen draagvlak voor hogere windmolens bij Hoofdplaat

HOOFDPLAAT - De vijf windmolens bij Hoofdplaat worden niet vervangen door grotere turbines. Omwonenden lieten massaal van zich horen en ook raadsleden zijn mordicus tegen.

Het Sluise college wilde de mening van raadsleden peilen na een vraag van energieleverancier Nuon over het plaatsen van windturbines. Nuon is sinds 2005 eigenaar van de vijf turbines bij Hoofdplaat en wil deze vernieuwen of vervangen. De techniek heeft vergeleken met veertien jaar geleden een vlucht genomen, is het argument. De huidige turbines van 80 meter hoog zorgen al voor genoeg overlast, zeggen omwonenden. Nuon wil met omwonenden de ‘opties onderzoeken’ en vraagt medewerking van de gemeente Sluis. Omwonenden stonden meteen op scherp: ze vrezen hogere windmolens en nóg meer geluidsoverlast en slagschaduw. 

Totaal geen draagvlak

Een volle publieke tribune in de raadzaal van het Sluise belfort sprak dinsdagavond boekdelen. De emotie was duidelijk voelbaar en maar liefst twaalf insprekers uit onder meer de Hoofdplaatpolder, Sasput en Slijkplaat hadden een sterke boodschap. En of die nu bezorgd, strijdbaar, boos, in dichtvorm of emotioneel was, de strekking was hetzelfde: er is totaal geen draagvlak of behoefte aan een verkennend gesprek met Nuon. Ook de actiegroep Tegenwind, die jarenlang ageerde tegen geluidsoverlast van de huidige windmolens bij Hoofdplaat,  is nieuw leven ingeblazen en liet van zich horen. Zoek samen met bewoners naar alternatieven voor duurzame energie, was de boodschap. ,,De actiegroep is bereid haar denkkracht in te zetten”, zei woordvoerster Margot Tempelman. Zo sprak niemand zich negatief uit tegen windmolens op zee. Er werd ook meermaals gewezen op een tegenstrijdigheid: Sluis dient zelf bezwaar in tegen de komst van windmolens vlak over de grens bij Lapscheure. 

Raadsleden gingen daar in mee: met alleen maar tegenstanders heeft het geen zin om met Nuon te kijken naar de mogelijkheden.  Volgens de huidige regels mag er daarnaast niets veranderen.  Als Nuon de molens wil vervangen, moeten die exact even groot zijn als de huidige. 

Wildgroei

Ook werd er over een tweede verzoek van ZLTO gepraat. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie vraagt de gemeente Sluis om de toegestane tiphoogte van windmolens in Sluis te verhogen van 15 naar 20 meter. Er is interesse bij boeren om een windmolen van die hoogte op hun erf te zetten. Ook dat idee kreeg weinig bijval vanuit de raad. Er is niet bekend is om hoeveel boeren het gaat, wat een ‘wildgroei’ aan windmolens kan betekenen. Wethouder Peter Ploegaert trok zijn conclusies, beide verzoeken worden afgeschoten. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement