Reconstructie Julianastraat bij dorpshuis 't Heike.
Volledig scherm
Reconstructie Julianastraat bij dorpshuis 't Heike. © Camile Schelstraete

Project Julianastraat Heikant vertraagd door nieuwe wetgeving over chemische stoffen

HEIKANT - De herinrichting van de Julianastraat in Heikant loopt waarschijnlijk twee maanden vertraging op. Dat komt door nieuwe wetgeving, die onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van de chemische stoffen PFOS en PFAS verplicht. 

Dat wil niet zeggen dat de stoffen ook daadwerkelijk zijn aangetroffen. De Hulster wethouder Gino Depauw bracht de niet zo blijde boodschap dinsdag tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Onlangs zijn nieuwe eisen aan PFOS en PFAS gesteld. Er is namelijk maar weinig over de stoffen bekend. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt momenteel of de stof gevaarlijk voor mens en dier is. Wie grond wil verzetten voor bouwprojecten, moet die nu laten controleren op de aanwezigheid van de chemische stoffen. Zitten er te hoge concentraties in de bodem, kan dat leiden tot vertraging van projecten. 

De chemische stoffen zijn door de natuur niet af te breken, aldus het RIVM. ,,Het is veel gebruikt in de industrie van de jaren ‘40- ‘50 en ‘60. Het zit in verf, brandwerend schuim en is veel gebruikt in de cosmetische industrie", zei Depauw dinsdagavond.  Ook zitten ze in teflonpannen en pizzadozen.

Tivoliweg 

De wethouder vertelde dat de herstructurering van de Julianastraat in Heikant vermoedelijk vanaf 1 oktober stil zal liggen. ,,Zonder metingen mag er niets gebeuren.” De vertraging is een flinke klap voor Heikant. De Julianastraat is de doorgaande weg door het dorp en is sinds dit voorjaar afgesloten. De klus zou zeker een jaar duren, maar dat wordt nog langer. Depauw vreest ook vertraging voor onder meer de heraanleg van de Houtmarkt, Kleine Bagijnestraat en Tivoliweg in Hulst. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement