Volledig scherm
Boerenzwaluw, gefotografeerd bij passage telpost Breskens. © Johnny du Burck

Primeur van de lente, eerste boerenzwaluw bij telpost Breskens

BRESKENS - De lente is echt aangebroken. De eerste boerenzwaluwen zijn gesignaleerd bij de telpost op de duinen bij Breskens.

Zaterdag passeerde de eerste, maandag de tweede. Volgens Eric Marteijn, fanatiek vogelkenner en oprichter van de telpost in 1980, gaat het om vroege exemplaren. ,,Terwijl de vorst nog maar net uit het land is. Het is altijd weer magisch de eerste zwaluwen te zien, de primeur van de lente."

De boerenzwaluwen overwinteren langs de Afrikaanse kust, vanaf Ghana tot in Zuid-Afrika. ,,Ze leveren een gigaprestatie'', spreekt Marteijn vol bewondering over de lange reis die de boerenzwaluwen jaarlijks ondernemen van zuid naar noord en andersom. 

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, luidt het gezegde. Marteijn verwacht eind april, wat hij noemt, de hoofdmacht boerenzwaluwen die in noordwest-Europa nestelen. 

Duizenden kauwen, witte kwikstaarten en rietgorsen zijn al bij Breskens geteld, evenals veld- en boomleeuwerikken en ook zeshonderd grutto's, de Nederlandse weidevogel bij uitstek die overwintert in Mali en Senegal. 

De telpost bij Breskens is onder vogelaars één van de populairste van het land. Marteijn: ,,Vogels zjjn onwijs bang van water. Daarom kiezen ze ervoor de Westerschelde bij Breskens over te steken. Een betere plek om vogels te tellen kun je niet hebben.''

Volledig scherm
Telpost Breskens. foto Peter Meininger
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement