Volledig scherm
Omer Gielliet © Mechteld Jansen

Priester Omer Gielliet (91) uit Breskens overleden

BRESKENS - Priester en kunstenaar Omer Gielliet uit Breskens is zondag op 91-jarige leeftijd overleden. 

Gielliet werd op 14 mei 1925 geboren in Biervliet. Hij werd vooral bekend om zijn houten beelden. Gielliet was echter eerder pastoor dan kunstenaar, al kwam zijn priesterschap naar eigen zeggen pas echt tot zijn recht toen hij 'in hout kon uitbeelden wat hij eigenlijk wilde zeggen'. 

Thuisbasis voor beide roepingen was de afgelopen tientallen jaren de Sint Barbarakerk in Breskens, waar Gielliet in 1970 neerstreek. Zijn kunstwerken  uit hout zijn daar te vinden, maar ook elders in Nederland en België staan er tientallen. Over zijn werk werden meerdere boeken geschreven.

Gielliet préékte niet alleen naastenliefde, maar bracht die ook in de praktijk. Hij haalde vluchtelingen in huis en zette zich in voor het milieu. Daarbij nam hij soms een loopje met de regels - als die niet strookten met zijn rechtvaardigheidsgevoel, koos hij immer voor dat laatste. 

Vorig jaar augustus publiceerde NRC Handelsblad nog een interview met Gielliet en de Zeeuws-Vlaamse zanger Broeder Dieleman. Gielliet zei toen: "Het is ook niet normaal dat ik op mijn 91ste nog een boom sta uit te zagen. Maar als ik straks klaar ben, begin ik gewoon opnieuw. Woest en ledig." 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement