Volledig scherm
Joba Marechal tipt het atrium en het auditorium als meest indrukwekkende locaties binnen het gebouw. © Peter Nicolai

Poppen en beren zijn de eerste patiënten in AZ Alma

Nieuwbouwziekenhuis AZ Alma in Eeklo houdt open huis. Dit weekend krijgen bezoekers een laatste kijkje achter de schermen, voordat het ziekenhuis echt opent in maart 2017.

Meubilair staat er nog niet en op de begane grond wordt de laatste hand nog gelegd aan het stucwerk. Maar het enorme ziekenhuis, dat de huidige hospitalen in Sijsele en Eeklo gaat vervangen, is zo goed als af en is ook 'kaal' al indrukwekkend om te zien.

In 2011 werd er toestemming gegeven voor nieuwbouw en nu, ruim vijf jaar later, staat er een architectonisch hoogstandje waar zo'n twaalfhonderd mensen gaan werken en waar plaats is voor vijfhonderd bedden.

Bedden

Een plattegrond is kortom wel nodig voor een rondleiding. "Bezoekers krijgen een routekaartje mee, met een bonnetje voor een gratis consumptie", zegt woordvoerster Joba Marechal. De route start op de vijfde verdieping en duurt in totaal zo'n twee uur. De tocht voert onder meer langs het moderne ziekenhuisrestaurant en langs enkele operatie- en patiëntenkamers die speciaal voor de open dagen al zijn ingericht. "Het meubilair en de bedden zijn ook allemaal vernieuwd. Dat was nodig want voorheen waren de bedden voor veel mensen te kort", lacht Marechal. De komende drie maanden komt ook de ziekenhuisapparatuur en alle bevoorrading. "Van pampers tot pleisters."

n Het nieuwe AZ Alma is zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken en zondag van 9.00 tot 16.00 uur. Het ziekenhuis aan Ringlaan 15 is te bereiken via het parkeerterrein aan de Blakstraat Meer informatie: www.azalma.be .

Volledig scherm
Het restaurant moet een toegankelijke ontmoetingsplek worden. © Peter Nicolai
Volledig scherm
Na vijf jaar bouwen is een architectonisch hoogstandje ontstaan. © Peter Nicolai