Huurders worden door de verhuurdersheffing in hun portemonnee getroffen, vinden politieke partijen in Sluis.
Volledig scherm
Huurders worden door de verhuurdersheffing in hun portemonnee getroffen, vinden politieke partijen in Sluis. © Thinkstock

Politiek Sluis: schrap heffing die tot hogere huren leidt

SLUIS - De verhuurdersheffing voor woningcorporaties moet verdwijnen en de gemeente Sluis moet daar een voortrekkersrol in bekleden. Dat vinden de Sluise partijen SP, GroenLinks, Onafhankelijk West, Nieuw Gemeentebelang en CDA. Door die heffing betalen huurders maandelijks te veel voor hun huis, zeggen ze.

Verhuurders met meer dan tien huurders moeten jaarlijks een bedrag overmaken aan het Rijk. Vorig jaar ging het in totaal om 1,7 miljard. Woningcorporaties maakten daar massaal bezwaar tegen. Het Rijk zou makkelijk zonder dat geld kunnen en verhuurders kunnen het beter investeren in duurzame woningen. Dat vindt ook een raadsmeerderheid in Sluis. Die wil tijdens een gemeenteraadsvergadering donderdag het college van burgemeester en wethouders de opdracht geven te overleggen met andere Zeeuwse gemeenten en woningcorporaties. Samen moeten ze de minister op het hart drukken de heffing te schrappen.

Volgens de partijen betalen huurders nu te veel huur omdat corporaties de heffing naar hen doorberekenen. Ook kunnen verhuurders nu geen ouderenwoningen bouwen.