Volledig scherm
Ter illustratie: verwarde man © Thinkstock

Plannen voor het aanpakken van verwarde huurders

TERNEUZEN - De drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten, de politie, de twee grootste woningcorporaties en zorginstellingen als Emergis buigen zich momenteel over een plan van aanpak van verwarde personen.

Op verzoek van corporaties Clavis en Woongoed is afgelopen week op het gemeentehuis van Terneuzen een sessie belegd over hoe om te gaan met met name verwarde huurders die hulp weigeren. "De corporaties vragen zich af hoe om te gaan met zorgmijders die antisociaal gedrag vertonen", zegt Katinka Vriends, beleidsmedewerker maatschappelijke ontwikkeling van de gemeente Terneuzen. "Corporaties krijgen geregeld telefoon van huurders met klachten over medehuurders."

Een concrete vraag van de corporaties is hoe ze het de buurt kunnen uitleggen als de rol van de verhuurder uitgespeeld is. Ook de politie loopt weleens tegen problemen aan. Volgens de toehoorders schatten te hulp geroepen behandelaars als psychologen en psychiaters situaties soms minder ernstig in dan de politie dat doet. De buurt blijft dan de overlast van een verwarde huurder houden.

Een afgevaardigde van Zeeuwse Gronden (geestelijke gezondheidszorg) gaf een gloedvol betoog over de opvang en begeleiding van mensen die geestelijke hulp nodig hebben. Vriends: "Maar daar ligt het probleem ook niet. Wie hulp wil, krijgt die ook. Het gaat met name over zorgmijders. In het uiterste geval kan de burgemeester ingrijpen en iemand laten opnemen, maar die situatie willen we voor zijn."