Volledig scherm
Haven van Breskens. © Harmen van der Werf

'Plannen voor haven Breskens níet in de ijskast'

BRESKENS - Nee, de ambitieuze plannen voor de haven in Breskens staan níet op een laag pitje, zoals in Breskens zo langzamerhand steeds vaker wordt beweerd. Achter de schermen wordt er aan hard gewerkt, verzekert de Sluise wethouder Jack Werkman.

De plannen liggen er inmiddels al een aantal jaren. Het havengebied in Breskens moet compleet op de schop. Er komt een Viscentrum met daarin een museum, de visveiling, horeca, detailhandel en de KNRM. De jachthaven breidt uit in de huidige vissershaven. Kostendrager is de bouw van zo'n vierhonderd appartementen.

Gesprekken

Het havengebied is nu nog in handen van het Rijks Vastgoed Bedrijf (RVB). Die mag geen zaken doen met particulieren. De gemeente Sluis moet dus de haven overnemen, en kan die dan meteen voor hetzelfde bedrag doorverkopen aan de initiatiefnemers van het plan: een groep ontwikkelaars met daarin beheermaatschappij Verstraeten, Haven Breskens Vastgoed en aannemer Van der Poel. De gesprekken met het RVB duren echter langer dan gedacht. “Er komt heel veel kijken bij zo’n overdracht. Over allerlei details moet nagedacht en gepraat worden. Dat kost tijd. Maar we zetten wel stappen", vertelt wethouder Werkman. Ondertussen legt Sluis ook de laatste hand aan het bestemmingsplan waarmee het complete plan mogelijk gemaakt moet worden. Dat moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad. “Op die manier kunnen we meteen volle kracht vooruit als die overname geregeld is.”