Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Plan voor groot zonnepark in Hulst

HULST - Bij de gemeente Hulst is een burgerinitiatief ingediend voor een groot zonnepanelenpark. Het plan behelst de aanleg van vele tienduizenden panelen. Waar het park moet komen, is nog onbekend.

Het plan is ingediend door Gwen ter Horst uit Hulst, zelfstandig adviseur op het gebied van duurzame energie. ,,Het doel is dat Hulstenaren, plaatselijke ondernemers en de energiesector samen optrekken, zodat Hulst voor een deel zelfvoorzienend wordt. Ook is het de bedoeling tussenkomst van de commerciële sector zoveel mogelijk uit te sluiten, zodat het rendement volledig bij de burgers komt." 

Het streven van Ter Horst is een zonnepark van tenminste vijf hectare (tien voetbalvelden), goed voor de productie van vier megawatt. ,,Hiermee kunnen in één keer honderden huishoudens en bedrijven in Hulst overschakelen naar lokaal opgewekte, duurzame energie." Volgens Ter Horst kan zo ook de wildgroei aan ontsierende zonnepanelen op particuliere daken worden beperkt. Ook kunnen burgers deelnemen die geen zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen. Volgens ter Horst is de opbrengst van een grondgebonden park veel hoger dan panelen op daken.

Ter Horst lanceerde haar idee dinsdag bij de leden van de commissie Ruimte van de gemeente Hulst. Die waren erg enthousiast. Ter Horst hoopt dat Hulst haar kan helpen aan de benodigde grond. Wethouder Diana van Damme heeft zo gauw geen vijf hectare voorhanden, maar beloofde wel mee te denken.