Volledig scherm
Paul van Loon las uit zijn boeken voor in De Statie in Sas van Gent. © Ronald den Dekker

Paul van Loon is echt niet eng

SAS VAN GENT - "Hij heeft me zelfs een hand gegeven!" De negenjarige Gil Goethals heeft de dag van zijn leven. Dankzij zijn vader Guido, van VG Architecten, ontmoette hij gisteren zijn held Paul van Loon van De Statie in Sas van Gent.

"VG Architecten bestaat tachtig jaar. Ons bureau werkt veel voor basisschool De Statie en we wilden iets terugdoen", vertelt Guido Goethals. Aangezien zijn zoon groot fan is van Van Loon, was de beslissing om de schrijver uit te nodigen snel gemaakt. Volgens Gil is hij echter niet de enige fan op school. "Iedereen vindt het supertof dat hij komt optreden. We lopen al de hele dag te juichen."

Maar de jongen uit groep zes voelt zich wel speciaal vandaag. "Ik ben de allereerste die hem ontmoet heeft. Ik ben nog niet met hem op de foto geweest, maar dat vraag ik straks als ik het boek Meester Kikker koop." Plots kijkt Gil met grote ogen naar de ingang van de theaterzaal: Van Loon moest nog even lunchen, maar is nu klaar om te beginnen.

Er wordt gejuicht wanneer de schrijver -zoals altijd in volledig zwarte outfit, inclusief hoed en zonnebril- het podium op komt. Wanneer Van Loon vertelt dat hij hier dankzij Goethals staat, springt Gil meteen op om te zwaaien. De leerlingen hangen aan zijn lippen terwijl Van Loon voorleest uit griezelverhalenreeks Dolfje Weerwolfje en De Griezelbus. "Hoe het afloopt, moeten jullie zelf lezen. Als het niet te eng is voor jullie", sluit Van Loon zijn weerwolvenverhaal af. Nee hoor, reageert Gil stoer. "Ik heb alle boeken gelezen en nog nooit een nachtmerrie gehad."

Maar wanneer er plots wolvengehuil klinkt in de zaal, kijken de leerlingen toch even schichtig om zich heen...