Volledig scherm
De Bredabus zit op vrijdagmiddag en op zondagavond (foto) nog elke week flink vol met Hulster studenten. © Camile Schelstraete

Passagiers balen van plannen voor opheffen ‘Bredabus’

HULST - Weekendtassen worden neergeploft, de deuren van de bus gaan sissend dicht, de motor komt met luid geronk tot leven en voor een uur en drie kwartier kunnen Jeffrey van der Gucht (20), Inge de Kerf (24) en Iris van Dorsselaer (20) rustig blijven zitten van Hulst naar Breda. Voorlopig nog althans. Lijn 19, oftewel 'de Bredabus', rijdt in 2017 nog tot Breda. Daarna, zo wil de provincie Brabant, is dat voorbij.

Het provinciebestuur wil van de bus af, omdat de treinverbinding tussen Antwerpen en Breda volgend jaar verbetert en er op het vernieuwde station van Breda onvoldoende plek zou zijn voor de bus. Maar de studentenreiskaart werkt niet bij onze Zuiderburen en via Goes reizen duurt lang. Voor studenten een regelrecht doemscenario waarover al veel gepraat wordt. Jeffrey, Inge en Iris nemen bijna elke week lijn 19 en worden niet warm van de plannen. Ze zien alleen maar nadelen.

Gesleep

"Met de trein via Antwerpen is niet praktisch en het betekent ook een hoop gesleep met je spullen", zegt Inge, die in Utrecht woont en werkt. Want vanuit Breda moeten de meeste reizigers nóg een of meerdere keren overstappen. Inge heeft zelfs de haltes geteld. "Als je via Goes reist, stopt de bus drieëndertig keer."

"We hebben hier al niet veel openbaar vervoer en zitten eigenlijk al 'vast'", zegt Iris die studeert in Rotterdam. "Als het me meer tijd en ook geld kost, kom ik misschien minder vaak naar huis."

Lees meer in de PZC van dinsdag.