Cliënte Pam en stagiaire Kimberly van der Bent proberen samen de CRDL uit.
Volledig scherm
Cliënte Pam en stagiaire Kimberly van der Bent proberen samen de CRDL uit. © Boaz Timmermans

Pam wordt blij van het miauwen uit de cradle van Tragel

CLINGE - Even heeft Pam geen oog meer voor haar pluchen beer en haar kralenketting. De geluiden uit het vreemde houten ding trekken haar aandacht. Begeleidster Kimberly streelt haar over de arm. Er klinkt gemiauw van een poes. 'Poes', roept Pam verrukt.

Dan tikt Kimberly zachtjes op haar hand. Het miauwen gaat over in tokken van een kip. Weer een enthousiaste reactie van Pam. De stagiaire van stichting Tragel maakt de strelingen wat langer. Nu klinken er geklots van water en kwetterende vogels. 'Bad', reageert Pam opgetogen.

Sinds kort heeft dagbesteding 't Labyrint in Clinge de beschikking over CRDL - spreek uit cradle. Een houten object dat een nieuwe vorm van communicatie en sociale interactie mogelijk maakt met ernstig verstandelijk beperkte cliënten of met dementerenden. De gladde 'steen' reageert op aanrakingen. Als een cliënt én de verzorger, therapeut, mantelzorger of het familielid allebei hun hand op de cradle leggen, komt deze tot leven. Strelen, kriebelen, vastpakken: elke aanraking brengt een ander geluid voort. Van geluiden uit de natuur tot muziekinstrumenten, het verkeer of het huishouden.

Persoonlijke aandacht

Stagiaires Kimberly van der Bent, Zoë Dijkers, Charlotte Strack en hun coach Sietske van de Wal zijn positief over de toepassingen van de cradle, die kon worden aangeschaft uit het Innovatiefonds van Tragel. Kimberly, studente maatschappelijke zorg: ,,Het is fijn dat je op deze manier contact kunt maken met mensen die anders misschien niet of moeilijk te benaderen zijn. Pam moeten we soms echt stimuleren om iets anders te doen dan kralen rijgen. Zij reageert heel goed op de klanken. Voor Gemma is de cradle minder geschikt: zij is doof en wil alleen maar met blokken spelen. Jolanda is blind en voor haar zijn gevoel en structuren dus heel belangrijk. We masseren bijvoorbeeld vaak haar handen. Jolanda kan niet praten, maar ze kan wel de link met de geluiden leggen. Dan begint ze te lachen. Met de cradle geef je even wat persoonlijke aandacht aan een cliënt. Dat is heel waardevol.''

De cradle werkt ook in een kring. Cliënten en begeleiders pakken dan elkaars hand vast en zo kunnen ze de geluiden en de herinneringen die deze oproepen met elkaar delen. Tragel is de eerste zorginstelling in Zeeland die het apparaat heeft aangeschaft. Alle medewerkers binnen 't Labyrint en familieleden van de cliënten mogen er gebruik van maken.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement