Pabo in Walsoorden.
Volledig scherm
Pabo in Walsoorden. © Peter Nicolai

Pabo in Walsoorden failliet, tientallen personeelsleden op straat

WALSOORDEN - De Nederlandse tak van Beate Uhse, moederbedrijf van Pabo in Walsoorden, is failliet. In Walsoorden werken vele tientallen mensen. Eind vorig jaar ging ook de Duitse tak van Beate Uhse al failliet. Pabo is onbereikbaar voor commentaar.

Het personeel van Pabo is inmiddels ingelicht over het faillissement. Uit een mail die ze vandaag ontvingen, blijkt dat het salaris voor deze maand nog betaald wordt. Uit die mail blijkt ook dat een schuldeiser naar de rechtbank is gestapt, waarna die dinsdagochtend het faillissement uitsprak. Het bedrijf heeft, staat in de mail, 'totaal geen reserves meer', maar hoopt nog wel op een doorstart met een 'select team'. Er is inmiddels een curator aangesteld. Die gaat woensdag op bezoek bij het bedrijf. Van het personeel wordt verwacht dat het voorlopig doorwerkt.

Meerdere werknemers in Walsoorden voelden de afgelopen weken de bui al hangen, laten ze anoniem weten. Toch komt de klap bij hen hard aan. 

Niet goed

Het ging al langere tijd niet goed met het moederbedrijf van Pabo, het Duitse Beate Uhse. Eind vorig jaar vroeg de Duitse tak al faillissement aan. Onlangs bleek dat een miljoenenlening nodig was om ook het Nederlandse deel boven water te houden. Dat heeft niet mogen baten, zo lijkt het.

Pabo ontstond zo’n 34 jaar geleden uit een 06-sekslijn van de Hulster broers Patrick en Adrie Boddaert, en werd in 1999 overgenomen door het Duitse Beate Uhse. In 2010 was het erop of eronder. Nadat een gedeelte van het personeel werd ontslagen, veranderde de missie van Pabo. Seks was immers voor veel klanten gratis op internet te vinden. Er werd niet langer ingezet op mannen, maar juist op vrouwen. Met succes. Daardoor werd in 2013 weer winst gemaakt, voor de eerste keer sinds 2008. Tachtig procent van de klanten was inmiddels vrouw, de helft van de omzet kwam voort uit de verkoop van lingerie.

Vruchten

Daarna plukte Pabo vruchten van Fifty Shades of Grey. Veel vrouwen bleken zo ondersteboven van die erotische film dat de verkoop van vooral seksspeeltjes en massageolie een vlucht nam.

Nu valt alsnog het doek voor het postorderbedrijf. Het is een grote klap voor de werkgelegenheid in de gemeente Hulst. Een paar jaar geleden sloot Neckermann in Sint Jansteen, eveneens een grote werkgever, al de deuren. Beate Uhse had, verdeeld over meerdere vestigingen, ongeveer 600 personeelsleden. Vijf jaar geleden werkten in Walsoorden nog 200 mensen, inmiddels was dat aantal al met tientallen geslonken.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement