Volledig scherm
Nieuwbouwactiviteiten in Othene-Zuid. © Peter Nicolai

Othene is crisis helemaal voorbij

Wat was het stil in Othene sinds de bouwcrisis in 2008-2009 toesloeg. Ontwikkelaar AM Zeeland klopte zelfs bij de gemeente Terneuzen aan om grond over te nemen. Nu is alles anders. Othene gaat weer als een speer.

Aan de uiterste zuidrand van de wijk, direct grenzend aan landbouwakkers, zijn bouwvakkers volop aan het werk. Wie er een jaartje niet is geweest, zal verrast zijn. Tientallen woningen zijn er verrezen. Het is er vol. De volgende fase van Othene, fase 4, is in aantocht.

Quote

Sinds 2015 verkopen we jaarlijks vijftig à zeventig huizen in Othene. Dat zijn mooie getallen

Gino van Driessche, ontwikkelaar

Ook in de crisisjaren is de nieuwbouw in Zeeuws-Vlaanderen niet helemaal stilgevallen, volgens Gino van Driessche, directeur AM Zeeland. ,,Terwijl in de rest van Zeeland bijna niks meer van de grond kwam, bleven we het hier redelijk doen.'' En dat was, aldus Van Driessche, te danken aan de toestroom van Belgen die afkwamen op de voor hen goedkopere koopwoningen in Zeeuws-Vlaanderen.

Kantelmoment

Vanaf 2015 zit de schwung er weer in. Van Driessche spreekt van 'een kantelmoment'. ,,Sindsdien verkopen we jaarlijks vijftig à zeventig huizen in Othene. Dat zijn mooie getallen.''

Terneuzen is in trek, merkt de ontwikkelaar, zowel bij Terneuzenaren, bewoners uit omliggende woonkernen als Sluiskil, Koewacht en Sas van Gent als bij 'mensen van buiten'. ,,Je ziet dat overal. Steden trekken aan. En het bijzondere van Othene is dat er ook veel buitenlanders belangstelling voor hebben. Onder anderen Grieken en Amerikanen die langere tijd bij Dow of Yara werken."

Quote

Het bijzondere van Othene is dat er ook veel buitenlan­ders belangstel­ling hebben. Grieken en Amerikanen die bij Dow of Yara werken

Gino van Driessche, ontwikkelaar

De nieuwbouw in Othene is een mix van eengezinswoningen in een rijtje, twee-onder-één-kappers en ook levensloopbestendige, beganegrondwoningen. ,,Het leuke is'', vindt Van Driessche, ,,dat veel mensen uit Terneuzen in die levensloopbestendige woningen trekken. Ze willen bij hun kleinkinderen in Othene wonen.''

Overzichtskaart

Reinier Simons, bij AM Zeeland verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Othene, pakt er een overzichtskaart van de wijk bij. Het huidige Othene is erop te zien, en het toekomstige, nog te bouwen deel. ,,Tegen de achthonderd woningen staan er nu'', schat Simons, ,,en dat moeten er uiteindelijk 1.500 worden in 2025-2028.''

Othene groeit verder aan de oostkant de polder in, allereerst aan de zuidrand. Achtentwintig woningen in jaren twintig-stijl - naar het voorbeeld van huizen aan de Van Steenbergenlaan in Terneuzen - zijn er gepland, waarvan de eerste tien in de verkoop zijn.

Touwtjes

Van Driessche en Simons zijn ervan overtuigd dat de markt goed blijft. Ze zijn niet bang voor een nieuwe bouwcrisis. Banken hebben ervan geleerd, stellen ze. ,,De financiële touwtjes zijn aangetrokken. De spelregels zijn veiliger.'' De hausse aan nieuwbouw geeft wel extra druk. De bouwkosten lopen op. Bouwvakkers zijn veelgevraagd.

Van Driessche houdt er het hoofd koel onder. ,,We hebben de bouwcrisis ook doorstaan.''

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement