De kinderwagen waar de steen in lag toen die ontvlamde.
Volledig scherm
De kinderwagen waar de steen in lag toen die ontvlamde. © Brandweer Cadzand

Op strand van Nieuwvliet geraapte stenen vliegen spontaan in brand in kinderwagen

Update 13.45NIEUWVLIET-BAD - Als je stenen raapt op het strand, verwacht je niet dat die spontaan in brand vliegen. In Nieuwvliet gebeurde dat gisteravond wel. De stenen vatten vlam terwijl ze in een mandje onderin een kinderwagen lagen, vermoedelijk doordat er fosfor op zat.  

Toeristen hadden de stenen geraapt op het strand van Nieuwvliet-Bad en ze onderin de kinderwagen meegenomen naar hun vakantiehuisje. Rond 17.45 vlogen de stenen spontaan in brand. Op dat moment zat niemand in de kinderwagen. De opgeroepen brandweer heeft de woning gecontroleerd en geventileerd en alles wat in aanraking is gekomen met de fosfor buiten gezet. Onder water is fosfor onschadelijk, maar in de buitenlucht kan het gaan branden.

De brandweer denkt dat de fosfor afkosmtig is van oude munitie. ‘Doordat het strand is opgespoten in Cadzand en Nieuwvliet, kan de kans bestaan dat ook stenen meekomen waar jarenlang oude munitie op heeft gelegen en die fosfor heeft gelekt', aldus de brandweer op Facebook.

Volgens de Veiligheidsregio Zeeland heeft Rijkswaterstaat inmiddels laten weten dat er in Nieuwvliet nog geen zandsuppletie heeft plaatsgevonden en dat zand van te voren wordt gecontroleerd op munitie. Dat fosfor op het strand wordt gevonden, komt volgens de VRZ niet vaak voor. De organisatie adviseert stenen met fosfor - die zijn te herkennen aan hun rode of gele kleur - te laten liggen, niet aan te raken en niet in de rook te gaan staan die er eventueel van af komt. ‘Gooi eventueel zand op de steen, markeer de plaats en geef die door aan de strandwacht. Komt er echt veel rook vanaf, bel dan 112. De brandweer zal de steen in een emmer water doen, doe dit vooral niet zelf', waarschuwt de VRZ.  

Voor de Belgische kust ligt nog grote hoeveelheden munitie uit de Eerste Wereldoorlog. Dit voorjaar werd bekend dat voor de kust van Knokke springstof is gelekt uit het bommenkerkhof.  

De brandweer van Breskens heeft het strandvak waar de fosforstenen waren gevonden gisteravond nog afgezocht, maar verder geen ‘gevaarlijke’ stenen aangetroffen.  

De met fosfor besmette steen die vlam vatte.
Volledig scherm
De met fosfor besmette steen die vlam vatte. © Facebook Brandweer Cadzand
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement