Volledig scherm
Ons Zeezout hielp mee met de lampionnenoptocht van Wijkraad Binnenstad Terneuzen en de ondernemers uit de Nieuwstraat. © Ronald den Dekker

Ons Zeezout geeft Nieuwstraat-Zuid weer glans

TERNEUZEN - Aan Nieuwstraat-Zuid in Terneuzen staat al jaren een rij horecapanden te verloederen.

Creatievelingen van Ons Zeezout geven de straat zijn glans weer terug. De Nieuwstraat-Zuid in Terneuzen is van bruisende uitgaansstraat naar stil stukje van de stad gedegradeerd. Maar vrijdagavond staat het straatje stampvol met kinderen en ouders die meedoen met de lampionnenoptocht van de Wijkraad Binnenstad Terneuzen en ondernemers uit de Nieuwstraat. Ze staan rond Stijn de Roo van Ons Zeezout die, getooid met een cape, even voor Sint Maarten speelt.

"Goedenavond kinderen", roept hij met luide stem. Hij voert een klein maar overtuigend toneelstukje op, springt op zijn bakfiets en vervolgt met de stoet zijn tocht door de straat. Missie geslaagd, voor de jonge kunstenaarsgroep. Sinds april probeert Ons Zeezout op allerlei manieren om weer mensen naar Nieuwstraat-Zuid te krijgen. "Omdat het een vergeten stukje wordt", legt initiatiefneemster Maiten de Schepper uit Terneuzen uit. "Bij de Havendagen zagen we het ook, mensen snijden gewoon de straat af. Ze komen hier niet meer ." Dat resulteerde in Ons Zeezout, een symbolische naam om aan te geven dat als de zee verdampt, er nog steeds iets waardevols overblijft: zout. Alles begon afgelopen april. Toen vroeg de gemeente Terneuzen aan instelling voor kunst- en cultuureducatie Toonbeeld om mee te denken over verfraaiing van de straat. Tot er een definitief plan is voor Nieuwstraat-Zuid.

Maiten werkt bij Toonbeeld en kreeg een ingeving: "Er kon meer, vonden we." Ze tipte kunstenaar Vincent van Leeuwen die in opdracht van de gemeente de gevels beschilderde en Maiten verzamelde nog meer creatievelingen om zich heen. Zoals Stijn de Roo, Donja Odijk, Sauro Locchi en Joyce Timmermans. Zij zorgen voor activiteiten. De gemeente betaalt de materialen maar de rest doen ze, zoals Vincent zegt, 'kneitervrijwillig.' Zoals de samenwerking met onder meer de wijkraad. "De lampionnenoptocht bestaat al jaren", vertelt Maiten. "Maar door mee te doen, kunnen we nu de leegstaande panden in Nieuwstraat-Zuid erbij betrekken." Eerder werden er al meubels gepimpt en tijdens de beeldenroute werden er ook beeldjes gekleid, die binnenkort in de straat tentoon worden gesteld. Iedereen die een leuk idee heeft, kan de groep benaderen. "We richten ons op alle leeftijden", zegt Donja. "En als je hier op zaterdagmiddag wil komen zingen, kan dat ook", vult Maiten aan. Op 16 december heeft Ons Zeezout weer een activiteit. Als de ondernemers uit de Nieuwstraat een kerstmarkt in de straat houden, zorgt Ons Zeezout voor een knutselactiviteit.

Ons Zeezout zet alle activiteiten op onszeezout.nl .