Onrust over vernieuwd Wmo-vervoer in Zeeuws-Vlaanderen
TERNEUZEN - Vanwege een aantal nieuwe regels is onrust ontstaan over het Zeeuws-Vlaamse Wmo-taxivervoer. Veel ouderen en gehandicapten maken gebruik van deze voorziening.
Vanaf 1 oktober treden er tal van veranderingen in werking. Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat voortaan niet meer per zone betaald moet worden, maar per verreden kilometers, zoals in het openbaar busvervoer.
Met name over hoeveel per kilometer moet worden betaald, is verwarring ontstaan naar aanleiding van een brief die Wmo-vervoerspashouders onlangs ontvingen. Tot dertig kilometer geldt, naast een instaptarief van 1,21 euro, een kilometerprijs van 0,28 euro. Boven de dertig kilometer wordt dat 1,43 euro, staat in de brief.
Voor mensen uit Breskens die bijvoorbeeld naar het ziekenhuis Terneuzen moeten, zou dit betekenen dat zij over de laatste kilometers 1,43 euro moeten betalen. Dat is evenwel niet geval, geeft de Terneuzense wethouder Ben van Assche aan. ,,Het hogere kilometertarief geldt alleen voor reizen van meer dan dertig kilometer buiten Zeeuws-Vlaanderen en niet binnen Zeeuws-Vlaanderen. Dat had in de brief duidelijker geformuleerd moeten worden."
België
Nog iets, alleen het Universitair Ziekenhuis in Gent is opgenomen als met Wmo-vervoer bereikbare instelling in België. Andere Vlaamse ziekenhuizen, zoals in Eeklo, Knokke of Maria Middelares in Gent, vallen erbuiten. Daartegenover staat dat alle Zeeuwse ziekenhuizen, psychiatrische instelling Emergis in Kloetinge, Visio (oogzorg) en Gardeslen (orthopedische hulpmiddelen) in Goes in het nieuwe pakket zitten.
,,Dat is een bewuste keuze", stelt Van Assche die spreekt als voorzitter van het Samenwerkingsverband Collectief Vervoer Zeeuws-Vlaanderen van de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten. ,,Zeeland heeft geen universitair ziekenhuis, UZ Gent is het dichtstbijzijnde. We hebben daarnaast de vervoersmogelijkheden naar zorginstellingen in Zeeland verruimd. Tot nu werden mensen die daarop zijn aangewezen, benadeeld."
Op de vraag 'waarom niet meer Belgische ziekenhuizen zijn opgenomen?' antwoordt Van Assche: ,,Je moet ergens een grens trekken." Hij zegt toe dat de gevolgen van alle wijzigingen nauwgezet zullen worden gevolgd. Het Samenwerkingsverband Collectief Vervoer heeft al tientallen telefoontjes van verontruste gebruikers gehad.
De veranderingen vanaf 1 oktober hadden in 2015 al kunnen ingaan, maar de aanbesteding van het nieuwe Wmo-vervoer liep door juridische procedures jarenlang uit. Zeeuws-Vlaamse taxibedrijven verloren uiteindelijk het contract, Citax uit Tiel gaat vanaf 1 oktober rijden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ministerie wijst Vlissingen aan als garnalenhaven en schrapt Breskens: Sluis blijft strijdbaar
BRESKENS - Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft Vlissingen officieel aangewezen als haven waar garnalen gezeefd mogen worden. De vergunning voor de vismijn in Breskens is ingetrokken. Het verandert echter niets voor de strijd van de gemeente Sluis voor een vismijn in Breskens. -
PREMIUM
Maatregelen werken, maar de visdiefjes vinden het centrum van Terneuzen nog altijd het walhalla
TERNEUZEN - Na weken van zoeken vinden steeds meer visdiefjes in en rond het centrum van Terneuzen een plekje om te broeden. En dat zijn er in de binnenstad een stuk minder dan voorgaande jaren. Al laat het beschermde, in broedtijd agressieve vogeltje zich niet zomaar naar een andere plek leiden. -
PREMIUM
Huis van de buurman kun je maar één keer kopen: Hulst koopt Zuidhal en boksschool bij Den Dullaert
HULST - Het huis van de buurman kun je maar één keer kopen. Daarom wil de gemeente Hulst de Zuidhal en de boksschool bij Den Dullaert heel graag overnemen. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.
-
PREMIUMde agenda
De Markt in Terneuzen vol hulpverleningsvoertuigen én publiek: Wim de Maat zorgt dat het bruist in Terneuzen
Rubriek ‘De Agenda’ gaat over mensen achter evenementen in de regio. Vandaag Wim de Maat, organisator van de Hulpverlenersdag in Terneuzen. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
Proces rond mfc Aardenburg ‘verdient geen schoonheidsprijs’, toch lapt Sluis half miljoen extra
AARDENBURG - Maanden vertraging, een aannemer die tegen de afspraak alvast een fundering sloopt, grond die van industrieklasse blijkt... En dan kost de bouw ook nog eens bijna zes ton extra. Het zit het multifunctioneel centrum in Aardenburg niet mee. Wethouder Jack Werkman gaf dinsdagavond tekst en uitleg.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer