Volledig scherm
Windpark Koegorspolder gezien vanuit Sluiskil © Harmen van der Werf

Onderzoek meer windturbines in Kanaalzone

TERNEUZEN - Een consortium van de Zeeuwse energie-coöperatie Zeeuwind en de bedrijven Delta en Eneco laat onderzoeken of er draagvlak is voor meer windenergie in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone.

Verkenner Fon ten Thij heeft inmiddels besprekingen gevoerd met dorpsraden in de Kanaalzone en met de gemeente Terneuzen. Hij benadrukt dat er nog geen plan is, maar wel 'de ambitie om tot een plan te komen.'

Het idee is dat omwonenden niet alleen de lasten van meer windturbines zullen ondervinden, maar er ook van kunnen profiteren. In Zeeland zijn daar voorbeelden van, op Sint Philipsland en in Nieuwdorp. Windfondsen zijn opgericht of in oprichting, waaruit leefbaarheidsprojecten kunnen worden betaald of waaruit omwonenden een deel van hun elektriciteitsrekening krijgen gefinancierd.

In de Koegorspolder bij Terneuzen staan sinds begin 2008 22 windturbines, die samen goed zijn voor een capaciteit van 44 megaWatt. Aan de bouw ging een vier jaar lange (juridische) strijd vooraf. De gemeente Terneuzen heeft al vaker aangegeven niet meer windturbines te willen. Wethouder Frank van Hulle herhaalt dat.

Volledig scherm
Windpark Koegorspolder bij Terneuzen © Harmen van der Werf