Een uit Nederland vertrokken goederentrein met chemicaliën is zaterdagochtend ontspoord en ontploft bij het Belgische Schellebelle. Door het ongeval ontstond een grote vuurzee en kwam de giftige stof cyanide vrij. Een omwonende overleed.
Volledig scherm
Een uit Nederland vertrokken goederentrein met chemicaliën is zaterdagochtend ontspoord en ontploft bij het Belgische Schellebelle. Door het ongeval ontstond een grote vuurzee en kwam de giftige stof cyanide vrij. Een omwonende overleed. © EPA

'Oefen evacuatie rond ramp goederenspoor'

SAS VAN GENT - De gemeente Terneuzen en de Veiligheidsregio Zeeland moeten in de praktijk uittesten of het papieren evacuatieplan bij een spoorwegramp in Sas van Gent ook werkt.Dat stelt PvdA-raadslid Wim Ten Hoor uit Terneuzen naar aanleiding van de calamiteit met goederwagons in het Vlaamse Wetteren.Ook SP-raadslid Fons van Limpt is van plan schriftelijk opheldering te vragen over de risico's voor de lokale bevolking in Sas van Gent.

Daar loopt een goederenspoor tussen Gent en Terneuzen dwars door het centrum op geringe afstand van huizen en het verzorginsgcentrum De Redoute. "We leven hier op een tijdbom als je ziet wat hier aan giftige stoffen over het water, het spoor en de weg passeert, om over de fabrieken maar te zwijgen", aldus Van Limpt.

Dinsdag meer in deze krant en via de Ipad