Volledig scherm
Docente Anja Geldof toont een Zeeuwse dopmuts. © Guido van der Heijden

Nooit meer koude oren met de Zeeuwse dopmuts (video)

Als de voorspellingen kloppen, staat de winter voor de deur. Tijd om een warme muts op te zetten. Een echte Zeeuwse dopmuts bijvoorbeeld. In Koewacht kun je leren hoe je die breit.

KOEWACHT - "Een Zeeuwse dopmuts is afgeleid van de Zeeuwse dopring", legt breilerares Anja Geldof uit. De dopmuts heeft dezelfde bolletjes als versiering als de ring die bij de Zeeuwse Klederdracht gedragen wordt. Geldof, mede-auteur van het schipperstruienboek Truien bij de Vleet, leerde vrijdagochtend bij Wolboerderij Blij Bezuiden in Koewacht hoe je een echt Zeeuwse dopmuts breit.

"De muts heeft eigenlijk maar twee verschillende steken, dus zo vreselijk ingewikkeld is het ook niet", stelt ervaren breister Geldof.

Jolanda Traas uit Philippine heeft wat minder ervaring: "Ik kan wel een sjaal breien." Geldof doet het verraderlijk makkelijk voorkomen wanneer ze drie draden om de pennen draait. "Voor wie niet precies weet hoe het moet: denk aan de opzet zoals die gebruikelijk is bij de visserstruien uit Cornwall." Aan de tafel klinken geluiden van herkenning. Het wordt er Traas echter niet duidelijker op: "Als ik het allemaal zo aanhoor, vraag ik me af of ik dit zou kunnen." Lerares Geldof stelt haar gerust: "Kun je recht en averecht breien? Ja? Nou, dan kun je dit ook."