Volledig scherm
Weg tussen de Oostsluis (rechts) en Middensluis bij Terneuzen waarlangs over grasveld rechts een tijdelijke weg komt. © Harmen Van Der Werf

Nog een tijdelijke weg op sluizencomplex Terneuzen

TERNEUZEN - Op het sluizencomplex komt tussen de Oost- en Middensluis nog een tijdelijke weg, de bypass Oostsluis, nadat er eerder één bij de Westsluis is aangelegd. De werkzaamheden beginnen maandag.

De tijdelijke weg is nodig om alvast te kunnen beginnen met de bouw van de definitieve wegen op het Terneuzense sluizencomplex, met het oog op de opening van de Nieuwe Sluis in de loop van 2022. De bypass komt op het grasveld direct ten oosten van de huidige weg tussen de Oost- en Middensluis.

Veel hinder wordt niet verwacht bij de werkzaamheden. De bypass wordt tussen 11 en 22 november op de bestaande weg aangesloten. Fietsers worden dan omgeleid. Van 29 november tot 13 december zal overdag één rijbaan afgesloten zijn om een extra aansluiting te maken.

Volledig scherm
Schets tijdelijke weg tussen Oostsluis (boven) en Middensluis bij Terneuzen. © Project Nieuwe Sluis Terneuzen.

Zeespiegelrijzing

De tijdelijke weg gaat volgens planning 22 november open en zal tot halverwege 2022 in gebruik blijven. Het werk vindt nu al plaats, omdat de aanleg van de definitieve wegen rond de Nieuwe Sluis heel wat tijd vergt. De definitieve wegen komen een paar meter hoger te liggen dan de huidige. Extra grond moet daarvoor worden aangebracht , die eerst moet inklinken. Het projectteam Nieuwe Sluis houdt met het hoger aanleggen van de wegen alvast rekening met de verwachte zeespiegelrijzing de komende honderd jaar.

Over de voortgang van het werk aan de straks grootste sluis bij Terneuzen (427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep) is dinsdag 29 oktober van 18.00 tot 21.00 uur weer een inloopavond. Die wordt zoals gebruikelijk in bezoekerscentrum Portaal van Vlaanderen aan de Beneluxweg 101 gehouden.