Volledig scherm
De start van het doorbreken van de Internationale Dijk - de ‘oude’ Zwindijk, begin februari. © Boaz Timmermans

Nieuwe Zwindijk bij Retranchement: noem je die naar een mens, een dier, een plek...?

RETRANCHEMENT - Honderdtachtig mensen hebben een naam bedacht voor de nieuwe Zwindijk tussen Retranchement en Knokke. Vooral mensen, dieren en locaties dienden ter inspiratie. 

Het natuurgebied op de grens werd zo'n 120 hectare groter en kreeg dus een nieuwe dijk. Met het afgraven van de oude dijk, de Internationale Dijk, is inmiddels begonnen. 

De Zwincommissie zoekt een naam voor de nieuwe dijk en maakte er een prijsvraag van. Honderdtachtig mensen reageerden, vaak met heel verschillende insteek. Zo werd een link gelegd met personen als Napoleon, Van Rompuy (voormalig Europees president) en Lippens (burgemeester Knokke). Ook Louise de Gubber-Van Grol werd genoemd. Zij was herbergierster in Retranchement en stond bekend om haar vrijgevigheid richting dijkwerkers en oorlogsvluchtelingen. 

Ook historische locaties uit de omgeving inspireerden, zoals Dievegat, Hazegras, Sincfal, Honte en Wulpen. En specifieke flora en fauna: ooievaar, kluut, haaientand, zeekraal. 

Overigens is nog niet helemaal duidelijk hoe de procedure verder in z'n werk gaat. Zowel Knokke-Heist als Sluis hebben eigen manieren voor de naamgeving van straten en dijken. Die moeten in dit geval op elkaar worden afgestemd. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement