Volledig scherm
Anouk Pattipeilohy werkt nu in de Braakmanboerderij. © Boaz Timmermans

Nieuwe Zeeuws-Vlaamse boswachter Anouk is verknocht aan de natuur

BIERVLIET - Ze past niet in het beeld van de stereotype boswachter. Anouk Pattipeilohy, sinds 1 juli werkzaam in Zeeuws-Vlaanderen, is een jonge vrouw met Molukse roots. Maar de Zeeuwse natuur trekt al sinds ze kind was.

Het is niet zo gek dat Anouk zich helemaal thuis voelt in de natuur. ,,Ik ben een Vlissingse in hart en nieren, geboren en getogen. Maar ik trok er vroeger al vaak op uit, op de rug van een pony. Ik struinde door polders en bossen, en over de stranden.”

Haar moeder gaf haar veel mee over de natuur. ,,Zij leerde me vooral over de invloed van de mens op de natuur, en de verhoudingen daartussen. Daar heb je in dit werk natuurlijk ook veel mee te maken.”

Heimwee

Anouk studeerde ‘Vitaliteitsmanagement en Toerisme’ aan de Hogeschool Zeeland. ,,Ik hield van reizen en dacht: toerisme is overal. Ik wilde de wereld ontdekken, nieuwe gebieden verkennen, mijn horizon verbreden.” Zo deed ze haar afstudeerstage in Sint Maarten in een natuurpark, werkte ze in Zuid-Frankrijk op een boerderij en in Canada op een paardenranch. ,,Tot ik heimwee begon te krijgen naar mijn familie en naar Vlissingen. Ik had ineens meer behoefte aan vastigheid.”

Anouk is nu veel te vinden in de Braakmanboerderij, het informatiecentrum van Staatsbosbeheer in Zeeuws-Vlaanderen. ,,Het natuurgebied waarin de boerderij ligt, biedt veel recreatieve mogelijkheden, maar is bij veel mensen nog onbekend. Ik zou het graag meer op de kaart zetten. Er is hier zo veel mogelijk. Je kan ‘gewoon’ wandelen en fietsen, maar ook struinen. En er is een speelbos, een bostheater, en gluurmuren…”

Parnassia

In Zeeuws-Vlaamse natuurgebieden wemelt het daarnaast van de bijzondere planten, vertelt ze. ,,Je hebt hier veel wilde orchideeën, en ook de parnassia bloeit er. Dat is echt een zeldzaam plantje. Wat dat betreft is dit echt een fantastisch gebied.”

Anouk is op Instagram en Twitter te volgen via BoswachterAnouk.