Volledig scherm
Herman Ploegstra uit IJzendijke.

Nieuwe telefoon duikt op in zaak-Ploegstra

updateIJZENDIJKE - Het cold case team Ploegstra heeft van een tipgever een mobiele telefoon gekregen die gevonden is vlak na van de verdwijning van de IJzendijkenaar in 2010. Het mobieltje lag, volgens de tipgever, tussen Breskens en Nummer Een, nabij de plaats waar Ploegstra's auto leeg werd aangetroffen.

De politie benadrukt dat het allerminst zeker is of de nu ingeleverde telefoon inderdaad de gsm van Herman Ploegstra is. De politie laat de gsm onderzoeken. Over de woonplaats van de tipgever doet de politie geen uitspraken, behalve dan dat het om iemand 'uit de buurt' gaat. De tipgever wordt nog gehoord. Die zou de gsm al die jaren bewaard hebben. De politie wil weten waarom hij pas nu met de mobiele telefoon op de proppen komt. 

Ploegstra hield er een 'geheime telefoon' op na, die hij gebruikte voor zijn buitenechtelijke relaties. Die telefoon is nooit teruggevonden. Die telefoon is één van de aanwijzingen waar de politie sinds de heropening van de zaak opnieuw onderzoek naar doet, zo bleek uit de presentatie over de zaak die onlangs in Oostburg werd gegeven.

 Bij het Nederlands Forensisch Instituut wordt Ploegstra's auto door dé specialist op het gebied van bloedsporen nog eens grondig onderzocht. Het cold case team wil er zeker van zijn dat er tijdens het oorspronkelijke onderzoek niets over het hoofd is gezien. Eerder meldde de politie dat wordt onderzocht of de boordcomputer van Ploegstra's BMW X5 nog bruikbare gegevens bevat.

De verdwijning van Ploegstra is een van de meest geruchtmakende cold cases in Nederland. De 35-jarige IJzendijkenaar wordt sinds 26 oktober 2010 vermist. Justitie heeft een beloning van 15.000 euro klaarliggen voor de gouden tip.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement