Volledig scherm
Leerlingen van de bovenbouw (groep 6,7 en 8) zitten in de nieuwskring. © PZC

Nieuwe school in Zuidzande? 'Ik kende iedereen al'

ZUIDZANDE - In de laatste schoolweek voor de grote vakantie zitten de leerlingen van de fuserende basisscholen in Nieuwvliet en Zuidzande voor het eerst bij elkaar in de Europaschool in Zuidzande.

Op de Johan Willem Frisoschool in Nieuwvliet schalt dinsdag om 10.15 uur de zoemer over het uitgestorven schoolplein. Het is de kleine pauze, maar ook binnen is het muisstil. In de gemeenschappelijke ruimte staan de verhuisdozen drie hoog opgestapeld, de klassen zijn verlaten. De leerlingen zitten deze week allemaal in de Europaschool in Zuidzande, waar ze na de zomervakantie definitief les zullen krijgen. Terwijl op de andere Zeeuwse scholen de laatste schoolweek er eentje is van rustig uitbollen, is het nog best druk in de Europaschool. Daar staat de laatste schoolweek in het teken van proefdraaien en alvast wennen.

Naar hun zin

Alleen directeur Kees Moelker is die dag achtergebleven in Nieuwvliet. Hij is zijn bureau aan het uitruimen en heeft zo te zien nog een hoop werk te verzetten. ''Onwerkelijk hè, als je dit zo ziet. Maar het zit erop. We hebben jaren toegewerkt naar dit moment en als ik hoor dat de kinderen van Sinte Pier het zo goed naar hun zin hebben in Zuidzande, zeg ik: 'Dat hebben we goed gedaan'. De kinderen zijn de graadmeter.”

Poppenhoek

Een paar kilometer verderop, in Zuidzande, heeft juf Mirjam van de middenbouw (groep 3, 4 en 5) haar leerlingen (alle twaalf) bij elkaar voor een daguitstapje. ''We gaan met zijn alleen naar Eeklo, naar een boerderij waar we de dieren gaan verzorgen. Als dat geen teambuilding is!” De kleuters komen op dat moment net terug van een wandelingetje door de buurt. ''We zijn naar het huis gewandeld van een kleuter hier uit het dorp en hebben daar even in de tuin gespeeld”, zegt juf Els Mabelis, die 21 jaar lesgaf in Nieuwvliet. Nu gaan de handen uit de mouwen. ''De kleintjes mogen helpen beslissen hoe we hun lokaal gaan inrichten. Waar de poppenhoek en de bouwhoek komen bijvoorbeeld. Als ze na de grote vakantie hier dan weer terugkomen, is het in ieder geval vertrouwd.”

Kringgesprek

Juf Jozien Cornelis geeft ondertussen de 29 leerlingen uit de bovenbouw (groep 6, 7 en 8) les. Ze zitten in de ‘nieuwskring’ en bespreken de Olympische Spelen: door dopingperikelen hangt Rusland uitsluiting boven het hoofd. Iedereen doet fanatiek mee in het kringgesprek. ''Nee, ik heb geen naamstickertjes nodig, ik ken mijn pappenheimers zo langzamerhand wel. Het afgelopen jaar zijn we heel intensief bezig geweest met de ophanden zijnde fusie. De kinderen hebben elkaar al meerdere malen gezien. Artiest Tijl Damen (wiens kindje ook op de Europaschool zit) heeft het hele fusietraject begeleid met leuke opdrachten en liedjes waarbij alles in het teken stond van vroeger en nu. Zo hebben we er met zijn allen aan gewerkt om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.”

Laconiek

Anne Mistiaen (5) uit Zuidzande hoefde niet echt te wennen, want de Europaschool was haar school al. Bas Luteijn (11) uit Nieuwvliet is ook erg laconiek. ''Het duurt wat langer voor ik ’s ochtends op school ben, maar verder: ik kende iedereen al!”

Volgens juf Jozien is dat ook meteen het geheim van de succesvolle fusie van de West Zeeuws-Vlaamse openbare basisschooltjes. ''Te snel willen fuseren is de valkuil, maar wij werkten hier al zo lang naartoe: het kon alleen maar goed gaan.”