Volledig scherm
Stacaravans © Thinkstock

Nieuwe BAG-richtlijn over chalets kost Sluis toch geen geld

OOSTBURG - De nieuwe richtlijnen van het ministerie over het opnemen van chalets en stacaravans in de 'basisadministratie adressen en gebouwen' (BAG) heeft voor de gemeente Sluis geen financiële gevolgen. Dat zegt wethouder Christiane van de Vijver.

Het ministerie kwam in actie nadat de rechtbank oordeelde dat de gemeente Veere niet álle chalets en stacaravans in het BAG mag opnemen. Eigenaren van objecten die in dat BAG staan, zijn meer geld kwijt aan belastingen. De uitspraak kost Veere 42.000 euro per jaar. Bovendien kunnen huizenbezitters de teveel betaalde belasting van de afgelopen vijf jaar nog terugvorderen.

Sluis werkte niet zoals Veere, zegt Van de Vijver. De uitspraak heeft dus geen financiële gevolgen. Naar aanleiding van die gerechtelijke uitspraak kwamen het ministerie en het kadaster met een richtlijn voor gemeenten waarop staat welke chalets op welke manier aangeslagen kunnen worden. Dat uitzoekwerk kost veel tijd.

Om te voorkomen dat alle campings en parken jaarlijks bezocht moeten worden om elk individueel gebouw op te meten, gaat Sluis kijken of het aan de hand van luchtfoto's de administratie in orde kan houden.