Brandweerman Jan van Doeselaar van brandweer Sluiskil spuit met een Cobra dwars door beton en staal.
Volledig scherm
Brandweerman Jan van Doeselaar van brandweer Sluiskil spuit met een Cobra dwars door beton en staal. © Camile Schelstraete

Nieuw speelgoed zorgt voor veiligheid in chemiebedrijven

TERNEUZEN - Het nieuwste speeltje van de brandweer van Sluiskil klinkt al net zo cool als wat ie kan. De Cobra spuit met speels gemak door een centimeter dikke staalplaat. 

Jan van Doeselaar van het Sluiskilse korps toont een staalplaat vol gaatjes. De Cobra spuit onder zeer hoge druk met zand, gaten in het staal, beton als het moet ook geen probleem. Handig voor bijvoorbeeld metalen tanks die van binnen gekoeld moeten worden. De Sluiskilse brandweermannen zijn aanwezig in Biobase Terneuzen waar de honderdste verjaardag van de Vereniging Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) wordt gevierd met een bijeenkomst over de nieuwste veiligheidssnufjes in de chemie.

Rondje

,,Veiligheid staat bij ons altijd met stip op nummer 1", verzekert Roderik Potjer, woordvoerder van de VNCI. De chemievereniging viert het honderdjarig bestaan met een rondje langs chemieclusters in het land. ,,De Kanaalzone kon niet ontbreken", meent Potjer. ,,Jullie hebben hier grote bedrijven, mooie bedrijven.”

Pieter Raes (l) van kenniscentrum KikMpi en Jos van de Velde (Dow) bekijken een drone die de binnenkant van een opslagtank kan controleren
Volledig scherm
Pieter Raes (l) van kenniscentrum KikMpi en Jos van de Velde (Dow) bekijken een drone die de binnenkant van een opslagtank kan controleren © Camile Schelstraete

Binnen vliegt een drone in een beschermende bol van dunne carbonribben snerpend boven de bezoekers. ,,Drones doen nu wat mensen tot voor kort deden. Iets als de Amercentrale hoeft nu niet meer te gebeuren.” 

Jos van de Velde van Dow refereert aan het ongeval in 2003 waarbij vijf mensen omkwamen tijdens de bouw van een steiger in een grote stoomketel. ,,Visuele inspectie van zo'n ketel gebeurt nu met een drone. De volgende stap is robotica. Dan gaan de apparaten samenwerken, bijvoorbeeld bij onderhoud van tanks. Mensen hoeven er niet bang voor te zijn. Je kunt ze altijd nog gewoon afzetten. Zonder ons zijn het domme dingen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement