Volledig scherm
Brandweerman Jan van Doeselaar van brandweer Sluiskil spuit met een Cobra dwars door beton en staal. © Camile Schelstraete

Nieuw speelgoed zorgt voor veiligheid in chemiebedrijven

TERNEUZEN - Het nieuwste speeltje van de brandweer van Sluiskil klinkt al net zo cool als wat ie kan. De Cobra spuit met speels gemak door een centimeter dikke staalplaat. 

Jan van Doeselaar van het Sluiskilse korps toont een staalplaat vol gaatjes. De Cobra spuit onder zeer hoge druk met zand, gaten in het staal, beton als het moet ook geen probleem. Handig voor bijvoorbeeld metalen tanks die van binnen gekoeld moeten worden. De Sluiskilse brandweermannen zijn aanwezig in Biobase Terneuzen waar de honderdste verjaardag van de Vereniging Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) wordt gevierd met een bijeenkomst over de nieuwste veiligheidssnufjes in de chemie.

Rondje

,,Veiligheid staat bij ons altijd met stip op nummer 1", verzekert Roderik Potjer, woordvoerder van de VNCI. De chemievereniging viert het honderdjarig bestaan met een rondje langs chemieclusters in het land. ,,De Kanaalzone kon niet ontbreken", meent Potjer. ,,Jullie hebben hier grote bedrijven, mooie bedrijven.”

Volledig scherm
Pieter Raes (l) van kenniscentrum KikMpi en Jos van de Velde (Dow) bekijken een drone die de binnenkant van een opslagtank kan controleren © Camile Schelstraete

Binnen vliegt een drone in een beschermende bol van dunne carbonribben snerpend boven de bezoekers. ,,Drones doen nu wat mensen tot voor kort deden. Iets als de Amercentrale hoeft nu niet meer te gebeuren.” 

Jos van de Velde van Dow refereert aan het ongeval in 2003 waarbij vijf mensen omkwamen tijdens de bouw van een steiger in een grote stoomketel. ,,Visuele inspectie van zo'n ketel gebeurt nu met een drone. De volgende stap is robotica. Dan gaan de apparaten samenwerken, bijvoorbeeld bij onderhoud van tanks. Mensen hoeven er niet bang voor te zijn. Je kunt ze altijd nog gewoon afzetten. Zonder ons zijn het domme dingen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    MIDDELBURG - Tegen de 38-jarige C. H., zonder vaste woon- of verblijfplaats, is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van twee jaar geëist. ook zou ze nog een celstraf van zes weken moeten uitzitten van een eerder vonnis. De vrouw wordt ervan verdacht op 8 april van dit jaar een oudere man bij wie zij tijdelijk inwoonde met een klauwhamer tegen zijn hoofd te hebben geslagen. De man liep daardoor een gebroken neus en een bloedend oor op. Kort daarvoor zou zij hem met een mes in de rug hebben gestoken. Volgens de vrouw viel het allemaal wel mee. De klauwhamer kwam eigenlijk tegen zijn hand aan en door de klap eindigde die hard op zijn neus. Het mesje was een tomatenmesje geweest en was niet meer dan een prikje geweest. ,,Een poging doodslag en een eenvoudige mishandeling, concludeerde de officier van justitie.’' De achtergrond van de delicten lag in de relationele sfeer. De man dacht een relatie met haar te hebben en eigenlijk was H. daar helemaal niet van gediend. Toen hij op de bewuste dagen in een geïrriteerde sfeer avances maakte regeerde zij met de hamer en het mesje.
  2. Tbs met dwangverpleging geëist tegen gewelddadige Hagenaar

    Tbs met dwangver­ple­ging geëist tegen gewelddadi­ge Hagenaar

    MIDDELBURG – De 31-jarige Hagenaar M. B. zou in ieder geval een tbs met dwangverpleging plus de zes weken cel van een eerder vonnis opgelegd moeten krijgen, vindt de officier van justitie in Middelburg. B. wordt ervan verdacht op 2 juni van dit jaar in Vogelwaarde zijn partner ernstig te hebben mishandeld en een dag later haar vader te hebben bedreigd. Zo zou hij haar bij de haren hebben gepakt, tegen de grond hebben gesmeten, tegen haar rug hebben getrapt en de keel hebben dichtgeknepen. Haar vader had hij gedreigd ‘dat kolere kot in de fik te steken’ en iedereen die in de weg stond ging opruimen.