Volledig scherm
Slinger van Foucault in de watertoren van Axel. © Peter Nicolai

Nieuw leven voor Foucault in watertoren Axel

AXEL - De watertoren van Axel heeft sinds donderdag een wereldberoemd mechaniek in huis, de Slinger van Foucault. En het past schitterend.

Gedeputeerde Ben de Reu mocht de slinger in werking stellen. Voordien bungelde die wat heen en weer, precies zoals de Parijse natuurkundige Léon Foucault (1819-1868) voor het eerst vaststelde. De slinger beweegt mee met de draaiende aarde.

Vrijwilligers van museum Het Warenhuis in Axel, waaronder de watertoren valt, hebben het mechaniek gebouwd. ,,En", zei conservator Piet de Blaeij, ,,dat was ingewikkelder dan het lijkt."

Henk van Kooten (89) uit Zoetermeer is de initiatiefnemer. De oud-medewerker van de TU Delft zocht al vijf jaar een watertoren om het instrument in op te hangen, als leerobject. ,,Steeds kreeg ik nul op het rekest, tot ik naar Axel  belde."

Zaterdag is de officiële start van het seizoen van de watertoren, met van 13.00 tot 17.00 uur als extra activiteiten een natuurspeurtocht, springkasteel, uilendemonstratie en optreden van Hosanna. Ook is in de toren een fotoexpositie van de Dow-fotoclub.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement