Volledig scherm
Reconstructie wallen aan de westzijde van Sluis. © Camile Schelstraete

Nieuw jasje voor oude vormen rond Sluis

SLUIS - Een historische kaart uit 1727 vormt de basis voor de reconstructie van de 'buitenwallen' in Sluis. De contouren op de kaart van Pieter Horlewijn zijn straks weer terug te zien in een luchtfoto van het vestingstadje. De provincie is bezig met het omvangrijke project. Het gaat om het opknappen van de 'buitenwallen', dus niet om de bekende, hogere wallen die Sluis omringen.

Die 'buitenwallen' zijn rond 1700 aangelegd door vestingbouwer Menno van Coehoorn. Ze vormden een structuur van grachten, wallen, bastions en ravelijnen. Die verdwenen in de loop der tijd langzaam, al waren ze hier en daar, zeker voor kenners, nog wel zichtbaar in de vorm van een glooiend landschap en - maar daar zijn luchtfoto's voor nodig - lijnen in het landschap.

Natuurproject
Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar eigenlijk voert de provincie een natuurproject uit. Het gebied wordt onderdeel van het 'natuurnetwerk Zeeland'. "Maar de historische waarde van dit gebied is zo groot, dat we meteen wisten dat we er hier een combinatie van moesten maken", vertelt Winant Halfwerk van de provincie Zeeland.

Daardoor valt toch vooral de historische context van het werk op. Zoals ten zuiden van Sluis, een beetje verscholen tussen Nieuwstraat en Sint Donaes en eigenlijk alleen goed zichtbaar vanaf het wandelpad over de bestaande wallen. Een compleet ravelijn is er teruggelegd, een paar meter hoog, met grachten ertussen.

Ook rond de Zuiddijk wordt gewerkt aan dat soort accentverschillen. In de Paspolder valt het werk wat minder op, mede doordat daar de hoogteverschillen minder groot zijn. Die zorgen juist voor extra natuurwaarden, want ze leveren een groter contrast op tussen natte en droge stukken. En dat is, ondanks het feit dat het landschap er duidelijk door mensenhanden is aangelegd, goed voor de flora en fauna.

Laarzenpad
Het beheer van het gebied komt in handen van Het Zeeuwse Landschap. Die laat er staks runderen en schapen grazen. In een deel komt een 'laarzenpad', en er worden informatiepanelen geplaatst. "Het zou mooi zijn als de recreatieve waarde nog verder wordt uitgebreid", zegt Halfwerk. "Met digitale hulpmiddelen kun je bijvoorbeeld prachtig laten zien hoe het er vroeger uitzag."

Het werk is verdeeld in acht deelgebieden, samen ruim 40 hectare groot. Het is, mede dankzij het goede weer, al een heel eind klaar. In de loop van deze maand rondt aannemer Reimerswaal bv, die tijdens het werk 80.000 ton grond verzet, de boel af. Meteen daarna laat waterschap Scheldestromen een groot deel van de grachten uitbaggeren.

De gemeente Sluis gaat ook snel een deel van de hoge wallen rondom Sluis opknappen, maar dat staat los van de huidige werkzaamheden.