Volledig scherm
Ronnie Verberkmoes, op de achtergrond, heeft in café De Vriendschap een rookruimte gebouwd. © Peter Nicolai

Niet roken in het rookhok: je zag het aankomen

TERNEUZEN - De horeca is zich rotgeschrokken nu het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat rookruimtes moeten verdwijnen. Sommigen echter zagen de bui al hangen. "Let maar op, roken op het terras wordt ook verboden."

Kroegbazen die een rookruimte in de zaak bouwden, mogen deze misschien weer afbreken. Anti-rookorganisatie Clean Air Now (CAN) kreeg maandag van het gerechtshof in Den Haag gelijk: rookruimtes in de horeca moeten weg.

Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Robèr Willemsen verwacht dat de uitspraak een klap is voor ondernemers die soms tienduizenden euro's hebben geïnvesteerd in aparte rookruimtes. ,,Het is niet alleen een hard gelag dat die investering volledig teniet wordt gedaan, maar het zal ook impact hebben op het aantal gasten en de omzet. Daarnaast zal het zorgen voor meer overlast op terrassen of op straat", verwacht de horecavoorman.

Profijt

Michel Kloeg, voorzitter van de Zeeuwse afdeling is wat minder stellig. ,,Er zullen best bedrijven zijn die fors geïnvesteerd hebben in rookruimte maar die hebben daar de afgelopen jaren dan ook profijt van gehad. We zitten als Horeca Nederland in een spagaat. Enerzijds willen we gastvrij zijn maar anderzijds willen ons gewoon aan de wet houden.'' 

Ronny Verberkmoes van Café De Vriendschap in Terneuzen oogt niet erg aangeslagen door de uitspraak. ,,Het is nog niet definitief hè? Er kan nog in beroep gegaan worden en dan is het nog de vraag wat de staatssecretaris beslist. En als het zo is, tja, dan pakken we de schroevendraaier er maar weer bij.''

In de hoek van zijn klassiek bruine café is een rookruimte ingericht. Houten wanden, passend bij het interieur. Binnen een tafeltje met een asbak, een plek om te zitten, een zoemende ventilator en een collectie scheepsknopen in een lijstje.

Quote

Wie hier veel geld aan uitgegeven heeft, was dom. Dit zag je gewoon aankomen

Ronny Verberkmoes

Hoewel best gezellig van binnen heeft hij niet veel geld gestoken in het rookhok. Expres niet. Verberkmoes wist al lang waar het op uit zou draaien. Hij haalt er een oud krantenartikel bij van toen tien jaar geleden de asbakken van tafel gingen. Sindsdien is het alleen maar strenger geworden.
Verberkmoes haalt zijn schouders op. Hij dacht altijd al dat de rookruimte in zijn café van tijdelijke aard zou zijn. Niet omdat roken weer toegestaan zou worden maar omdat de regels nog verder aangescherpt zouden worden. ,,Het is vlugger gegaan dan ik dacht. Ik heb deze ruimte nu twee en half jaar. Ik dacht dat ik er wel een jaar of vijf mee zou kunnen doen. Wie hier veel geld aan uitgegeven heeft, was dom. Dit zag je gewoon aankomen.''

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement