Volledig scherm
© VTM

Nederlander (21) die 5-jarig meisje doodreed in Sint-Niklaas krijgt zeven jaar cel

SINT NIKLAAS - De 21-jarige man die vorige zomer een dodelijk ongeval in Sint-Niklaas veroorzaakte waarbij een meisje van vijf omkwam, is veroordeeld tot zeven jaar cel. Dat heeft de politierechtbank in Sint-Niklaas beslist. De twintiger verliest ook zijn rijbewijs voor 8 jaar en moet een boete van 9.200 euro betalen. Hij werd na de zitting onmiddellijk aangehouden.

De dodelijke aanrijding gebeurde op 20 augustus vorig jaar op de Antwerpse Steenweg in Sint-Niklaas. A.C., een twintiger uit Nederland, verloor de controle over het voertuig en reed drie voetgangers aan. De slachtoffers waren een moeder van 42 jaar en haar twee dochters van 8 en 5 jaar oud uit Sint-Niklaas. Voor de 5-jarige Maymouna Diallo kwam alle hulp te laat. Zij overleed ter plaatse. Haar mama Zeinabou (42) lag maandenlang in coma en ook haar zus Kadidiatou (8) raakte zwaargewond.

‘Wagen is als wapen gebruikt’

Tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat A.C. onder invloed was van drugs. Uit haarstalen bleek dat hij een intensief gebruiker is van cocaïne en cannabis. De man heeft geen rijbewijs, maar had een 62-jarige vrouw uit Nederland kunnen overtuigen om voor hem een auto te huren. Volgens de politierechter is de oorzaak van het ongeval duidelijk. “Die is te wijten aan een onaangepaste snelheid en een gebrek aan vermogen om een auto te besturen.”

De rechter stelde ook een gebrek aan voorzichtigheid, normbesef en respect vast. “Het is en blijft een ongeval, maar in dit geval was het vermijdbaar als de bestuurder zijn snelheid had aangepast en geen drugs had gebruikt. Zelfs met een rijbewijs zou hij door zijn intense manier van druggebruik ongeschikt zijn geweest om te rijden. Zijn wagen is nu als wapen gebruikt. Ook het vluchtmisdrijf achteraf is opzettelijk en doelbewust. Nog tijdens de reanimatie van het slachtoffer was A.C. plots verdwenen. Nadat hij werd gevat, liet hij aanvankelijk uitschijnen dat hij als passagier in de wagen zat. Zo’n houding is gewetenloos en crimineel.”

Celstraf, rijverbod en geldboete

De rechter veroordeelde A.C in totaal tot zeven jaar cel voor onopzettelijke doding, vluchtmisdrijf, rijden zonder rijbewijs en druggebruik. De jongeman kreeg ook acht jaar rijverbod en een geldboete van 9.200 euro. “Hij krijgt nog de kans om na het uitzitten van de straf nog iets te maken van zijn leven. Dat is dan wel op voorwaarde dat hij in de gevangenis tot inkeer komt en iets doet aan zijn drugproblematiek.”

Op basis van de zwaarwichtige feiten en ook omwille van zijn Nederlandse nationaliteit, vroeg het Openbaar Ministerie na het vonnis de onmiddellijke aanhouding van de twintiger. De rechter ging op dit verzoek in, waarna de man meteen in de boeien werd geslagen. In de rechtszaal zaten politieagenten in burger klaar. Volgens Herwig Moons, advocaat van A.C., was de beslissing duidelijk al genomen nog voor de zitting plaatsvond.

Hij tekende protest aan, maar kreeg geen gehoor. “Mijn cliënt zat al vijf maanden in voorhechtenis en is twee keer op de zitting verschenen. Hij was niet verplicht om vandaag aanwezig te zijn voor het vonnis, maar is toch gekomen. Zijn onmiddellijke aanhouding is dan ook voor niks nodig”, reageert hij boos. De verdediging laat weten dat ze wellicht in beroep gaat tegen de uitspraak, waardoor de correctionele rechtbank van Dendermonde zich over de zaak zal moeten uitspreken.

Familie kan zich verzoenen met vonnis

De familie van de omgekomen kleuter kan zich verzoenen met het vonnis. “Het ligt in de lijn van hetgeen we verwacht hadden”, zegt Aminata Sech, een nichtje van Maymouna. “Het leed zal er natuurlijk nooit door weggenomen worden, maar we kunnen dit hoofdstuk nu eindelijk afsluiten. Kadidiatou gaat sinds september terug naar school en ook haar mama probeert verder te gaan met haar leven, ook al is dit mentaal erg zwaar en is ze nog altijd aan het revalideren.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement