Volledig scherm
De meeste kranen zijn weg. In recordtempo is natuurgebied Braakman uitgebreid met 33 hectare. © Peter Nicolai

Natuurgebied Braakman wordt 'supersnel' groter

TERNEUZEN - De meeste kranen zijn weg. In recordtempo is natuurgebied Braakman uitgebreid met 33 hectare. 'Je ziet hier altijd wel wandelaars'.

Wat zijn ze daar nou weer aan te doen? Het is een vraag die menig automobilist zichzelf gesteld zal hebben, als hij de laatste maanden tussen Hoek en Biervliet over de N61 reed. Een wirwar aan kranen was er aan het werk. Vrachtwagens reden af en aan met zand. Het antwoord: Natuurgebied Braakman is weer een stuk groter gemaakt.

Nieuwe natuur

Arthur Wittebrood, beleidsmedewerker natuurontwikkeling bij de provincie, weet precies hoeveel: 33 hectare. Het project zat al een tijdje in de pen. De provincie is bezig met de aanleg van een natuurnetwerk door heel Zeeland. De Braakman is in Zeeuws-Vlaanderen een belangrijk onderdeel van dat netwerk.

De laatste jaren zijn er honderden hectares landbouwgrond rondom de Braakman-kreek omgezet in nieuwe natuur. Eerst aan de noordkant, sinds 2013 ook aan de zuidkant. Wittebrood: "Dit is de tweede fase van de uitbreiding van de Braakman-Zuid."

Het woord 'uitbreiding' mag benadrukt worden. De oude Braakman-kreek is in 1952 afgesloten van de Westerschelde. Dat gebeurde vooral om meer landbouwgrond te krijgen. "Maar", weet Jos Kint van Staatsbosbeheer, "ook toen zijn al stukken vrijgemaakt voor natuur, de slechtste stukken voor de landbouw."

Lees het hele verhaal in de PZC van vrijdag 21 oktober, editie Zeeuws-Vlaanderen.