Volledig scherm
De nieuwbouw in Schoondijke moet voor kerst 2019 worden opgeleverd en zou in januari 2020 in gebruik kunnen worden genomen. © Thinkstock

Multifunctioneel centrum Schoondijke flink duurder dan begroot

SCHOONDIJKE - Schoondijke moet in januari 2020 een multifunctioneel centrum hebben. Dat is althans de planning, maar eerst moet de Sluise gemeenteraad nog veel extra geld ophoesten.

Het Sluise college van B en W vraagt één miljoen euro meer dan in het vorige voorstel aan de raad, voor de bouw van het centrum waar de basisschool, kinderopvang en dorpshuis in komen.  De bestaande gymzaal wordt ingepast in de nieuwbouw en er komt een parkeerterrein. 

De komst van het mfc is een gevalletje van lange adem. Al sinds 2009 wordt erover gesproken. Schoondijke had twee basisscholen. Dat zou er eerst één moeten worden. Dat is inmiddels gebeurd.

Nieuwbouw zou er dan kunnen komen. Twee miljoen euro was daarvoor geraamd. Aannemers vonden dat veel te weinig, waarop de aanbesteding in september 2017 spaak liep. B en W stellen nu voor ruim drie miljoen voor het project uit te trekken. Verschillende redenen zijn daarvoor. Zo is de maatstaf van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor de huisvesting van scholen aangepast. De VNG adviseert om de normbedragen voor nieuwbouw van scholen te verhogen met veertig procent. Ook stijgende bouwkosten en de wens om duurzaam te bouwen spelen een rol.

Drie varianten

De raad kan kiezen uit drie varianten. De eerste optie is sober op het gebied van duurzaamheid. Een tweede optie heeft de voorkeur van B en W.  Daarbij wordt energieneutraal gebouwd (Nul op de meter). De derde variant heeft daarbovenop een keurmerk voor duurzaam bouwen (BREEAM-certificering). De ondernemingsraad van Sluis pleit voor de derde variant. De gemeenteraad praat dinsdag over het voorstel. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement