Mooie melodieën en zoete teksten

OOSTBURG - Muzikant en liedjesschrijver Dick van Altena (1957) is sinds de jaren zeventig een ambassadeur van country in Nederland. Zijn passie voor de uit Texas overgewaaide muzieksoort leverde zowel solo als met anderen een indrukwekkend oeuvre op.

Volledig scherm
Dick van Altena: in al zijn werk klinkt dezelfde nostalgie door. © Henriëtte Hoffs

Countrymuziek roept nostalgie op. Voor Dick van Altena was het als 14-jarige tiener al 'zijn' muziek na het horen van Kris Kristofferson. Fingerpicking gitaar, donkere stem en liedjes over het wel en wee die direct een gevoelige snaar wisten te raken. In de VS waren Hank Williams, Johnny Cash en Willie Nelson al wegbereiders voor een toegankelijk genre verankerd in een traditie. Hillbilly, bluegrass en country & western schoven ze op richting pop en hitparade. Het album Nashville Skyline van Bob Dylan geeft die manier van musiceren en schrijven nog een extra duwtje. Country is begin jaren zeventig een mainstream genre.

Brug tussen Texas en Nederland

Daar gaat Van Altena mee aan de slag. Op zijn twintigste is zijn countryband een feit. Die Major Dundee Band is voor veel Nederlanders een eerste kennismaking met het muziekgenre. Dat wint aan populariteit door het ontstaan van nieuwe countrybands, zoals The Tumbleweeds en Tulsa. In die laatste band zit radioprogrammamaker Ruud Hermans die met het KRO-programma American Connection nog meer muziekliefhebbers op het countryspoor krijgt. De brug tussen Texas en Nederland is gemaakt. Ilse de Lange krijgt de muziek thuis te horen en gaat om. Ze is niet de enige. Een hele generatie singer-songwriters in Nederland vindt inspiratie bij de countryhelden. Die typische instrumentatie, arrangementen met veel aandacht voor mooie melodielijnen, pakkende refreinen en bitterzoete teksten blijken tijdloos.

Trein dendert voort

Wat goed is verander je niet, lijkt een credo van country te zijn. En toch dendert de trein voort. Dick van Altena voegt in die trant met regelmaat repertoire toe en nooit is een album hetzelfde. Zelfs op de Nederlandstalige albums en zijn in het Betuws dialect verschenen werk klinkt diezelfde nostalgie door. Country en het levenslied hebben veel raakvlakken. Dick van Altena vond dezelfde passie bij zangeres Hilde Vos. Ook zij komt uit de Betuwe en raakte mede door zijn invloed in de ban van country.

Dick van Altena: vrijdag om 20.15 uur met Savannah in het Ledeltheater in Oostburg; zaterdag om 20.00 uur met Hilde Vos bij Podium van Zaamslag.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement