Volledig scherm
Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen, overhandigde minister Ank Bijleveld het nieuwe Zeeuws-Vlaams kookboek Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen. © Jan Lonink

Minister Bijleveld kan nu ook Zeeuws-Vlaams koken

VEENENDAAL - Of ze het echt zal doen, is de vraag, maar minister Ank Bijleveld van Defensie kan het in elk geval eens uitproberen, Zeeuws-Vlaams koken.

Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen, ontmoette haar maandag op een landelijk veiligheidsberaad in Veenendaal. Als verlaat Sinterklaascadeau of vroeg kerstcadeau had hij voor haar het pas gepresenteerde kookboek Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen van de Terneuzense fotograaf Mark Neelemans en schrijfster Sandra Cornelissen uit Vogelwaarde meegenomen.

Streekproducten

Dertig chefs van Zeeuws-Vlaamse restaurants geven in het boek een recept prijs, waarin ze Zeeuwse streekproducten verwerkt hebben. Sandra Cornelissen schetst eerst een portret van de chef, waarna het recept volgt en tot slot een streekproduct wordt uitgelicht.

Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen is verschenen in een oplage van tweeduizend exemplaren. De interesse is zo groot dat initiatiefnemer Mark Neelemans verwacht dat er meer moeten worden bijgedrukt.

Burgemeester Marga Vermue van Sluis, haar Hulster collega Jan-Frans Mulder en de Terneuzense wethouder Paula Stoker namen maandag in restaurant Onder de Linden in Zuiddorpe de eerste exemplaren van het Zeeuws-Vlaamse kookboek in ontvangst.