Volledig scherm
Joren Robyn uit Melsele “wandelt” door middel van virtual reality door Grenspark Groot-Saeftinghe. Katrien Weyn (links) begeleidt de belangstellenden in de computerwereld. © Camile Schelstraete

Met de VR-bril wandelen door nog niet bestaand natuurgebied

PROSPERPOLDER - Met waterlaarzen aan door de druilerige polder stappen om een idee te krijgen van het toekomstige natuurgebied Grenspark Groot-Saeftinghe. Waarom zou je als je het resultaat ook kunt bekijken met een speciale computerbril?

In en rond het jeugdcentrum in Prosperpolder werd zondag de tiende zogenoemde Ganzondag gehouden van Natuurpunt Waasland Kern Haven. Belangstellenden, onder wie veel Zeeuws-Vlamingen, konden die dag mee tijdens diverse wandelingen in het polderlandschap en langs de natuur aan de Schelde om te speuren naar wintergasten zoals brandgans en de kolgans of de blauwe kiekendief en de velduil.

Wow!

Het was buiten waterkoud en wie op een wat comfortabele en uiterst moderne manier het toekomstige Grenspark wilde ontdekken, kon dat in het jeugdcentrum van Prosperpolder ook doen door middel van virtual reality. Met een speciale bril werd in 3D een inkijkje gegund in het voltooide plan. ,,Wow!", Joren Robyn, een van de bezoekers van de Ganzondag, weet niet wat hij ziet als hij de bril op zijn hoofd heeft. ,,We zijn heel blij dat we onze bezoekers nu ook zo'n ervaring kunnen bieden", zegt Katrien Weyn van Agentschap Natuur en Bos. 

Vetpotjes

In het jeugdcentrum waren ook Dirk Gaspard en Mark Zwartelee van Archeologie Hulst aanwezig met bodemvondsten uit het gebied. Van vuursteen tot een eeuwenoude damesschoen en van vetpotjes tot resten van dier en mens, zij lieten de belangstellenden een reis in de tijd maken naar verdronken dorpen zoals Saeftinghe en Casuele.

Behalve de tiende Ganzondag werd ook gevierd dat binnenkort de werken voor de ontpoldering van de Hedwige- Prosperpolder starten.