Volledig scherm
Menno Wigman in 2013 © anp

Menno Wigman schonk Sluis een gedicht

SLUIS - Dichter Menno Wigman, die donderdag op 51-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een hartziekte, had een bijzondere relatie met Sluis.

Wigman, destijds stadsdichter van Amsterdam, was in 2013 de eerste schrijver die een 'literaire residentie' in Sluis had. Dat gebeurde mede in het kader van de stedenband tussen Amsterdam en Sluis, opgezet door - de inmiddels eveneens overleden burgemeester - Eberhard van der Laan.

Sindsdien strijken, tegenwoordig onder de noemer 'Schrijvers in Sluis', regelmatig auteurs en taalkundigen neer in West-Zeeuws-Vlaanderen om zich te laten inspireren door de omgeving.

Wigman verbleef in Hotel De Dikke Van Dale in Sluis, waar hij het gedicht 'In hotel De Dikke Van Dale' schreef. Het werd geschonken aan de gemeente Sluis.

Het was geen lofdicht op de stad of de streek. ,,Misschien ben ik niet helemaal uit het goede hout gesneden om in opdracht te schrijven", zei hij destijds, aan het eind van zijn verblijf in Sluis. ,,Ik ben geen dichter die elke gebeurtenis aangrijpt om in een jubelzang uit te barsten. Ik ben in elk geval dicht bij mezelf gebleven."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement