Volledig scherm
Veel kustgemeenten in Vlaanderen zuchten onder een meeuwenplaag, zoals hier in Knokke-Heist. © Peter Nicolai

Meeuwen: willen de Vlamingen er meer of minder?

ZEEBRUGGE (B) - Meeuwen: willen we er meer of minder van? Aan de Vlaamse kust worden ze het niet eens. In Zeebrugge proberen ze de vogels te stimuleren om te gaan broeden, in Blankenberge proberen ze juist te voorkomen dat er jonge meeuwtjes uit eieren kruipen.  

Kustgemeenten klagen al jaren over het aantal meeuwen. De beesten worden steeds brutaler: ze grissen eten uit handen van mensen, pikken vuilniszakken open, poepen overal en nestelen op de daken van huizen. Dat laatste doen ze mede doordat er bij Zeebrugge, waar van oudsher veel meeuwen broeden, steeds minder ruimte voor hen komt, vooral doordat de haven steeds verder uitbreidt. Ook weten vossen de weg naar de broedplekken steeds beter te vinden. 

Milieuclubs trekken aan de bel: volgens hen is het aantal broedparen in vijf jaar tijd teruggelopen van vijfduizend naar tweeduizend. Zorgwekkend, vindt ook minister Joke Schauvliege. Ze wil een beheerplan maken en geld uittrekken voor de aanleg van bijvoorbeeld broedeilanden.

Goed nieuws

Twee kilometer verderop, in Blankenberge, noemt burgemeester Ivan de Clerck in Vlaamse media de afname van het aantal meeuwen juist 'goed nieuws'. Het gemeentebestuur daar probeert al jaren om de beesten dwars te zitten. De kustgemeente had afgelopen voorjaar een Europese primeur: het is de eerste die anticonceptiemiddelen door lokvoer strooit om zo de vogels tijdelijk onvruchtbaar te maken. Daarnaast vervangt Blankenberge, net als andere Vlaamse gemeenten, eieren door nepexemplaren. Die maatregelen werpen hun vruchten af, concludeert het gemeentebestuur, dat laat weten er dus zeker mee door te gaan. 

Over onderling overleg reppen de partijen overigens niet. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement